Gada īsākā nakts bijusi tropiska; pirmdien aizvien spēkā sarkanais brīdinājums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Svelme. Ilustratīvs attēls
Svelme. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Naktī uz pirmdienu termometra stabiņš daudzviet Latvija nenoslīdēja zem +20 grādu atzīmes.

Piecos rītā gaisa temperatūra bija no +17,4 grādiem Madonas novērojumu stacijā līdz +22,5 grādiem Ventspils ostā, +23,0 grādiem Zvejniekciemā, +23,4 grādiem Liepājas ostā, +23,5 grādiem Rīgas centrā un +24,0 grādiem Daugavgrīvā.

Debesis pārsvarā skaidras, Austrumlatvijā - daļēji mākoņainas. Nav ievērojamu nokrišņu. Vējš lēni pūš no dienvidiem, dienvidaustrumiem.

Maksimālā gaisa temperatūra svētdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +28,7 grādiem Ventspilī līdz +33,0 grādiem Mērsragā.

Pirmdien, gada garākajā dienā un astronomiskās vasaras pirmajā dienā, gaisa temperatūra Latvijā pakāpsies līdz +31..+34 grādiem, nedaudz mazāks karstums būs vien dažviet piekrastē, prognozē sinoptiķi.

Visā valstī spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izplatītais sarkanā - visaugstākā - līmeņa brīdinājums par ekstremāli stipru karstumu.

Tiks pārspēts Latvijas 21.jūnija karstuma rekords - 1917.gadā Rīgā reģistrētie +32,4 grādi. Gaisa temperatūra pietuvosies visa mēneša rekordam, kas ir +34,6 grādi 1973.gada 28.jūnijā Mērsragā.

Laiks būs pārsvarā sauss un saulains. Pūtīs mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš, kas mazinās karstuma sajūtu.

Rīgā gada garākajā dienā saglabāsies sauss un saulains laiks, vējš kļūs mēreni stiprs, gaiss sakarsīs līdz +33..+34 grādiem.

Laikapstākļus nosaka anticiklona rietumu mala. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 1011 hektopaskāliem Kurzemes rietumkrastā līdz 1018 hektopaskāliem Latgalē.

Speciālisti atgādina, ka jāuzmanās ne tikai liela karstuma, bet arī augsta ultravioletā starojuma dēļ - no plkst.11 līdz 16 nav vēlams uzturēties tiešos saules staros.

Jau ziņots, ka 21.jūnijā plkst.6.32 ir vasaras saulgrieži. Gada garākā diena Rīgā ir 17 stundas un 52 minūtes gara, pārējā Latvijā - no 17 stundām un 33 minūtēm valsts tālākajā dienvidu punktā līdz 18 stundām un 12 minūtēm valsts tālākajā ziemeļu punktā.

Jau ziņots, ka Latvijas lielākajā daļā tika sasniegts jauns 20.jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords, turklāt piecās novērojumu stacijās - Alūksnē, Jēkabpilī, Madonā, Pāvilostā un Rūjienā - pārspēts arī mēneša otrās dekādes rekords.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 20.jūnijā bija +34..+37 grādi daudzviet Eiropas dienvidu, centrālajā un austrumu daļā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz pirmdienu -2 grādi Islandē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu