Otrdien aizvien turpināsies ekstremāls karstums; vietām gaidāmi postoši negaisi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

​Otrdien visā Latvijā aizvien spēkā sarkanais brīdinājums par ekstremāli stipru karstumu, pēcpusdienā un vakarā vietām iespējams postošs pērkona negaiss, par ko tiks izsludināts atsevišķs brīdinājums.

2.jūnija rītā Latvijā ir pārsvarā saulains un tropiski silts laiks, liecina meteoroloģiskā informācija.

Mākoņu maz, nav nokrišņu. Debesīs dūmaka. Pieejamie dati par gaisa kvalitāti liecina, ka tā ir laba. Pūš lēns austrumu, dienvidaustrumu vējš.

Gaisa temperatūra naktī daudzviet nav noslīdējusi zem +20 grādiem.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem piecos rītā temperatūra bija no +15,7 grādiem Madonā līdz +22,9 grādiem Rīgas centrā un +23,7 grādiem Liepājas ostā.

Rīgā pārsvarā skaidras debesis, dienvidaustrumu vējš trīs metri sekundē. Gaisa temperatūra jau kopš saullēkta ir +22..+23 grādi.

Vietām gaidāms stiprs lietus un postošas vēja brāzmas

Otrdien valdošais būs lēns līdz mērens dienvidu vējš. Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +28..+33 grādiem.

Rīgā saule gaisu sakarsēs līdz +32 grādiem, vējš mēreni pūtīs no dienvidiem.

Iespējams īslaicīgs lietus, ar mazu varbūtību - arī bīstams pērkona negaiss.

Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs paredz, ka pērkona negaiss dažviet valsts centrālajā un austrumu daļā var sagādāt ļoti stipru lietu, lielus krusas graudus, postošas vēja brāzmas un arī virpuļviesuli jeb tornādo.

Negaisa mākoņu veidošanās gaidāma pēcpusdienā un vakarā, kā arī naktī uz Līgo dienu.

Sagaidāms, ka negaisa mākoņi skars tikai nelielu Latvijas daļu - lietusgāzes un potenciālās stihijas gaidāmas lokāli. Negaisa mākoņi var izaugt jebkurā novadā, tie galvenokārt virzīsies no dienvidiem uz ziemeļiem.

Laikapstākļus nosaka zema spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 1008 hektopaskāliem Kurzemes rietumkrastā līdz 1015 hektopaskāliem valsts austrumu pierobežā.

Speciālisti atgādina, ka jāuzmanās ne tikai liela karstuma, bet arī augsta ultravioletā starojuma dēļ - no plkst.11 līdz 16 nav vēlams uzturēties tiešos saules staros. Spēkā arī brīdinājums par augstu ugunsbīstamību.

Karstuma vilnis gāž rekordus

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +26,5 grādiem Kolkā un +29,7 grādiem Dagdā līdz +33,7 grādiem Daugavgrīvā un Pāvilostā. Jau ziņots, ka Latvijas lielākajā daļā tika pārspēts 21.jūnija karstuma rekords, desmit novērojumu stacijās labots mēneša trešās dekādes rekords, piecās no tām - arī visa jūnija rekords.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 21.jūnijā bija aptuveni +40 grādu Itālijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu 0..+1 grāds kalnos Skotijā, arī vietām Alpos, Norvēģijā un Islandē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu