Stiprākie negaisi Jāņu naktī plosījušies Vidzemes austrumos; Kurzemē nakts bez vētrām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Stiprākās vēja brāzmas, lielākais nokrišņu daudzums un zibeņu skaits, kā arī plašākie elektrolīniju bojājumi Jāņu naktī novēroti valsts austrumu daļā, īpaši Vidzemes austrumos, liecina meteoroloģiskā informācija.

Saskaņā ar AS "Sadales tīkls" operatīvajiem datiem avārijas atslēgumi elektrotīklā reģistrēti galvenokārt Gulbenes un Madonas novadā, arī Alūksnes novadā, Smiltenes novada austrumos, Ogres novada austrumos un Jēkabpils novadā.

Jāņu naktī elektroapgāde vienlaicīgi bija pārtraukta līdz aptuveni 15 tūkstošiem klientu; sešos rītā šo klientu skaits bija sarucis līdz septiņiem tūkstošiem.

Bojājumus elektrotīklā galvenokārt radījuši gaisvadu līnijās iegāzti koki un to zari, kā arī zibensizlādes laikā bojātie balsti un citi elektrotīkla elementi.

Pašlaik un tuvākajās stundās negaisi vēl gaidāmi valsts dienvidaustrumu rajonos.

Novērojumu stacijās gan stiprākās vēja brāzmas, gan lielākais nokrišņu daudzums reģistrēts Gulbenē - attiecīgi 26 metri sekundē un 37 milimetri. Skrīveros un Priekuļos reģistrētas vēja brāzmas līdz 20 metriem sekundē.

Galvaspilsētā vēja brāzmu spēks nebija lielāks par 12 metriem sekundē un nokrišņu daudzums nepārsniedza sešus milimetrus.

Kurzemē Jāņu naktī nebija ne pērkona negaisa, ne lietus.

Gaisa temperatūra sešos rītā bija +14..+19 grādi Kurzemē un +17..+21 grāds pārējā valstī.

Agrā rītā pērkona negaiss turpinās Latgalē, kur spēkā dzeltenā līmeņa brīdinājums, līst arī vietām Vidzemē.

Līgo vakarā sinoptiķi izplatīja sarkano brīdinājumu par Jāņu naktī gaidāmu stipru pērkona negaisu valsts centrālajā un austrumu daļā.

Maksimālā gaisa temperatūra trešdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +22,9 grādiem Ventspils ostā līdz +33,1 grādam Daugavpilī un +33,2 grādiem Madonā. Valsts austrumos tika pārspēti ne tikai 23.jūnija, bet arī visa mēneša karstuma rekordi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu