Rīgā pārspēts tropisko nakšu rekords

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Tonktiti/Shutterstock

Lai gan pagājusi mazāk nekā puse vasaras, galvaspilsētas centrā jau piedzīvotas 15 tropiskās naktis, kas ir jauns rekords visas valsts mērogā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Par tropiskām sinoptiķi dēvē naktis, kurās gaisa temperatūra nenoslīd zem +20 grādiem. Iepriekšējais rekords bija 14 tropiskās naktis Rīgas centrā 2010. un 2018.gada vasarā.

Šogad jūnijā galvaspilsētas centrā bija četras tropiskās naktis, bet no aizvadītajām 13 jūlija naktīm tikai divās gaisa temperatūra noslīdēja zem +20 grādiem.

Pilsētas apbūves dēļ galvaspilsētā tropiskās naktis ir daudz biežāk nekā citviet Latvijā. Dažās novērojumu stacijās - Dobelē, Saldū, Gulbenē un Zosēnos - nekad nav bijis vairāk par vienu tropisko nakti gadā.

Šovasar tropisko nakšu skaita rekords pārspēts ne tikai Rīgā, bet arī vietām citviet Latvijā. Kolkā aizvadītā nakts bija sestā tropiskā nakts šomēnes, iepriekšējais rekords Kolkā bija piecas šādas naktis 2018.gadā. Saldū pirmo reizi novērojumu vēsturē piedzīvota vairāk nekā viena tropiskā nakts gadā - nakts uz 13.jūliju Saldū bija jau trešā tropiski siltā nakts šovasar.

Otrdien plkst.5 gaisa temperatūra valsts novērojumu stacijās bija no +17,8 grādiem Zosēnos līdz +23,6 grādiem Rīgas centrā un Ventspilī.

Naktī no 22. uz 23.jūniju minimālā temperatūra Rīgas centrā bija +24,2 grādi, un tas ir jauns siltākās nakts rekords visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu