Septembris Latvijā bijis vēsākais kopš 2008.gada

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

LETA. Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +11,1 grāds, kas ir 0,6 grādus zem normas un 3,3 grādus zem 2020.gada septembra rādītāja, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) apkopotie dati.

Līdz ar to šī gada septembris kļuvis par vēsāko kopš 2008.gada, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija +10,9 grādi.

Zemākā gaisa temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā pagājušajā mēnesī bija -1 grāds 23.septembrī Ainažos un Rūjienā, savukārt visaugstāk - līdz +26,3 grādiem - termometra stabiņš pakāpās 10.septembrī Staļģenē, kur atrodas novērojumu stacija "Jelgava".

Septembrī tika pārspēti divi aukstuma rekordi - 4.septembra rītā Stendē, gaisa temperatūrai pazeminoties līdz +1,5 grādiem, un 23.septembrī Liepājā, kur minimālā gaisa temperatūra bija +1,9 grādi. Tie bija pirmie aukstuma rekordi valstī kopš maija.

Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā septembrī bija 45 milimetri jeb 68% no normas. Visvairāk nokrišņu - 79 milimetri - reģistrēti Zosēnos, bet vismazāk lija Kuldīgā, kur mēneša nokrišņu summa bija 25 milimetri.

Vidēji Latvijā septembrī bija astoņas diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz viens milimetrs. Visvairāk šādu diennakšu bija Kalnciemā - 12, - bet vismazāk Kolkā, Kuldīgā un Liepājā, kur bija piecas šādas diennaktis.

Relatīvais gaisa mitrums Latvijā septembrī vidēji bija 81% - no 77% Rīgā līdz 85% Alūksnē. Stiprākās vēja brāzmas bija vien 20,4 metri sekundē 24.septembrī Liepājā.

Septembris ir jau piektais mēnesis šogad ar gaisa temperatūru zem normas. Vēss laiks valdīja arī februārī, aprīlī, maijā un augustā, savukārt jūnijs un jūlijs bija karstākie novērojumu vēsturē.

Līdz šim tikai divos mēnešos šajā gadā - maijā un augustā - nokrišņu daudzums valstī vidēji ir pārsniedzis normu, pārējie bijuši sausāki nekā ierasts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu