Trešdienas rītā gaisa temperatūra valstī no -5 līdz -29 grādiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Agrā trešdienas rītā gaisa temperatūra Latvijā ir no -5 grādiem vietām piekrastē līdz pat -29 grādiem Latgales austrumos, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) novērojumu tīklā gaisa temperatūra plkst.5 bija no -5,3 grādiem Kolkā un -5,5 grādiem Ainažos līdz -24,3 grādiem Gulbenē un -25,1 grādam Rēzeknē. Saskaņā ar VSIA "Latvijas valsts ceļi" datiem zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Zilupes un Kārsavas apkaimē - attiecīgi -27,5 un -29 grādi.

Valsts austrumos līdz pulksten 10 spēkā oranžais brīdinājums par ļoti stipru salu.

8. decembra aukstuma rekords Latvijā ir -28,4 grādi 1973. gadā. Tas nav pārspēts, jo temperatūras rekordu uzskaite notiek tikai LVĢMC novērojumu stacijās.

Mākoņiem aizklājot debesis, daudzviet Vidzemē gaisa temperatūra naktī ievērojami kāpusi, tai skaitā Rūjienā un Zosēnos gaiss iesilis no -24 grādiem otrdienas vakarā līdz -11..-12 grādiem agrā rītā.

Sniega segas biezums novērojumu stacijās no sešiem līdz 28 centimetriem. Dziļākais sniegs saglabājas Siguldā un Rēzeknē.

Valsts lielākajā daļā mākoņains laiks, bez ievērojamiem nokrišņiem. Pūš viegls dienvidu, dienvidaustrumu vējš, daudzviet Latvijas austrumos valda bezvējš.

Rīgā mākoņainas debesis, dienvidu vējš trīs metri sekundē, gaisa temperatūra -11..-12 grādi.

Trešdien Latvijā nav gaidāmi būtiski nokrišņi, debesis skaidrosies un daudzviet spīdēs saule, prognozē sinoptiķi. Pūtīs lēns dienvidaustrumu vējš, Kurzemē tas kļūs mērens. Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no -5 grādiem dažviet piekrastē līdz -17 grādiem Latgales austrumos.

Rīgā prognozēta debesu skaidrošanās, vējš lēni pūtīs no dienvidaustrumiem un gaiss iesils līdz -8 grādiem.

Laikapstākļus nosaka augsta spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens 1019-1024 hektopaskāli jūras līmenī.

Šīs nedēļas nogalē Latvijā gaidāmi nokrišņi un apledojums.

Sākot ar piektdienas vakaru, gaisa temperatūra svārstīsies ap nulli, prognozē sinoptiķi. Ceturtdien gaidāms saulains laiks un mērens austrumu, dienvidaustrumu vējš. Naktī dažviet Vidzemē un Latgalē gaisa temperatūra vēl noslīdēs zem -20 grādiem; maksimālā temperatūra dienā būs -3..-9 grādi, valsts austrumos līdz -13 grādiem.

Sagaidāms, ka piektdienas vakarā, kā arī sestdien un svētdien gaisa temperatūra visā Latvijā būs -4..+4 grādu robežās.

Nedēļas nogalē pārsvarā būs apmācies un mitrs laiks, gaidāms sniegs, lietus un atkala, kā arī migla. Piektdien pūtīs brāzmains dienvidaustrumu vējš, sestdien un svētdien dominēs lēns vējš. Plašākais apledojums veidosies piektdien un naktī uz sestdienu, kad daudzviet līs sasalstošs lietus.

Visticamāk, arī nākamnedēļ gaisa temperatūra būs tuvu nullei. Atbilstoši jaunākajām prognozēm ciklonu ietekme varētu būt maza - šādā gadījumā nebūs daudz nokrišņu.

Jau vēstīts, ka maksimālā gaisa temperatūra otrdien dienas laikā LVĢMC novērojumu tīklā bija no -6,2 grādiem Kolkā līdz -19,6 grādiem Rūjienā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 7. decembrī bija +22..+24 grādi Spānijas dienvidaustrumu piekrastē un Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu -33 grādi Norvēģijas, Somijas un Krievijas ziemeļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu