Fiksētas stiprākās vēja brāzmas kopš 2020. gada marta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Piektdien starp plkst.7 un 8 rītā Liepājas ostā reģistrēta vēja pastiprināšanās brāzmās līdz 31,4 metriem sekundē (m/s).

Tik stipras vēja brāzmas valsts novērojumu stacijās nebija fiksētas kopš 2020. gada marta.

Stundu agrāk Ventspils ostā brāzmu spēks sasniedza 29 m/s, pēc astoņiem rītā arī Bauskas meteoroloģiskajā stacijā bija īslaicīga vēja pastiprināšanās brāzmās līdz 29 m/s. Ceturtais lielākais vēja ātrums brāzmās piektdienas rītā reģistrēts Saldus novērojumu stacijā - 26 m/s.

Krasā vēja pastiprināšanās, kas no rīta vietām krietni pārsniedza prognozēto ātrumu, bija saistīta ar auksto atmosfēras fronti, kas valsti šķērsoja no ziemeļiem. Frontei aizejot, vējš ir pierims, bet tuvākajās stundās gaidāma ziemeļrietumu vēja pastiprināšanās.

Liepājas galvenajā meteostacijā reģistrētas brāzmas līdz 23 m/s, savukārt Rīgā gan pilsētas centrā, gan Daugavgrīvā - līdz 22 m/s.

Daudzviet valsts rietumu un centrālajā daļā vēja ātrums brāzmās pārsniedzis 20 m/s.

Sinoptiķi prognozē, ka stiprākais vējš Kurzemē ir pāri - lai gan piektdien saglabāsies spēcīgs vējš, brāzmas nebūs tik lielas kā no rīta. Valsts centrālajā un austrumu daļā dienas gaitā vējš brīžiem var kļūt spēcīgāks nekā no rīta.

Jau ziņots, ka piektdien līdz vēlam vakaram Vidzemes piekrastē, tai skaitā Jūrmalā, galvaspilsētā un Pierīgas novados, kā arī Kurzemes rietumu piekrastē spēkā oranžās pakāpes brīdinājums par stipru vēju.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka piekrastē rietumu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 25-28 m/s.

Līdz pat sestdienas rītam visā valstī spēkā dzeltenais vēja brīdinājums - rietumu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 20-23 m/s.

Šādā vējā lūst koku zari un atsevišķi koki, iedzīvotājiem jāuzmanās arī no vēja nestiem priekšmetiem un atlūzām, iespējami elektroapgādes traucējumi.

Vējuzplūdu dēļ Rīgā izsludināts arī dzeltenās pakāpes brīdinājums par ūdens līmeņa paaugstināšanos līdz 115-130 centimetriem Latvijas augstuma sistēmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu