Ultravioletā starojuma intensitāte Latvijā ir vidēji augsta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Saules ultravioletā starojuma intensitāte šomēnes Latvijā ir vidēji augsta, liecina meteoroloģiskā informācija.

Ozona slānis virs Eiropas ziemeļaustrumiem līdz ar vēso laiku ir nedaudz biezāks nekā ierasts, tomēr dažās saulainajās dienās ultravioletās radiācijas indekss sasniedzis sesto līmeni.

Līdzīga situācija saglabāsies arī šonedēļ. Gada intensīvākais saules ultravioletais starojums būs jūnijā un jūlija pirmajā pusē.

No saules visvairāk jāsargājas laika periodā no plkst.12 līdz 15. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta vai pievakarē.

Lai izvairītos no apdegumiem, kas ir galvenais riska faktors ādas ļaundabīgo audzēju attīstībā, uzsākot sauļošanās sezonu, sākumā saulē drīkst atrasties tikai pavisam neilgu laiku, vēlāk sauļošanās ilgumu var palielināt.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

No ultravioletajiem stariem jāsargā arī acis, turklāt jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un gaišas smiltis, atstaro lielu daļu saules staru.

Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā un dienvidu zemēs, kur ultravioletā radiācija ir daudz spēcīgāka nekā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu