Oranžais brīdinājums – valsts austrumos turpināsies ilgstošs lietus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietus. Ilustratīvs foto
Lietus. Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā, naktī no otrdienas uz trešdienu, 15. jūniju, Latvijas galējos austrumu rajonos turpināsies ilgstošs lietus, brīdina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) pārstāvji.

VUGD informē, ka vēl nolīs 30-35 milimetri.

Oranžais brīdinājums ir spēkā no 14. jūnija pulksten 21 līdz 15. jūnija pulksten 9 rītā.

Kā teikts LVĢMC mājaslapā, oranžais brīdinājums nozīmē, ka tiek prognozēti hidrometeoroloģiskie apstākļi, kuri dotajā reģionā tiek novēroti salīdzinoši reti. Var tikt radīti postījumi un zaudējumi! LVĢMC aicina būt modriem un interesēties par gaidāmajām hidrometeoroloģisko apstākļu izmaiņām. Tāpat sinoptiķi aicina sekot līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldība.

Jau ziņots, ka 12 stundu laikā - no pusnakts līdz pusdienlaikam - lielākais nokrišņu daudzums valsts novērojumu stacijās otrdien reģistrēts Skrīveros, Madonā un Jēkabpilī, kur tas sasniedzis 47-50 milimetrus jeb vairāk nekā 60% no mēneša normas.

Jelgavas novada Staļģenē kopš pusnakts nolijis 41 litrs nokrišņu uz kvadrātmetru, savukārt kopš pirmdienas vakara nokrišņu summa sasniegusi 49 milimetrus. Lietus daudzums Rīgā sasniedzis 23 milimetrus. Turpretī Kurzemes lielākajā daļā nav lijis nemaz. Naktī visvairāk lija Zemgalē, tai skaitā Jelgavas novada iedzīvotāji sociālajos tīklos ziņo par applūdušiem pagalmiem un dārziem, bet patlaban visvairāk nokrišņu ir valsts austrumu daļā.

Tāpat vēstījām, ka jau pirmdien sinoptiķi Latgalē, Sēlijā un Vidzemes austrumos  izsludināja sarkano jeb augstākās pakāpes brīdinājumu, jo spēcīgās lietavas var izraisīt plūdus. Valsts galējos austrumos lietus turpināsies līdz trešdienas rītam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu