Ūdens līmenis Latvijas upēs vietām jau cēlies par diviem metriem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas centrālajā un austrumu daļā daudzviet strauji kāpj ūdens līmenis upēs, tas vietām cēlies par diviem metriem, dažviet applūst palienes un citas zemākās vietas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lielajā Juglā pie Zaķumuižas un Pededzē pie Litenes ūdens līmenis pēdējā diennaktī cēlies par aptuveni diviem metriem, vairākās citās upēs kāpums pārsniedzis metru.

Sākotnēji pārplūduši grāvji un mazās upītes, patlaban plūdu ūdeņi satek lielākās upēs.

Tuvākajās diennaktīs gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Aiviekstē un Gaujā.

Augstā ūdens līmeņa dēļ iespējams laivot pa Amatu, bet sagaidāms, ka nedēļas nogalē ūdens līmenis šajā upē vairs nebūs pietiekami augsts sekmīgai laivošanai.

Ūdens temperatūra lietavu dēļ daudzviet pazeminājusies. Trešdienas rītā ūdens temperatūra upēs, ezeros un jūrā ir +12..+19 grādi.

Kā ziņots, kopš lietavu sākuma līdz plkst.5 trešdienas rītā lielākais nokrišņu daudzums valsts novērojumu stacijās reģistrēts Gulbenē, kur tas sasniedzis 94 milimetrus jeb 121% no mēneša normas.

Otrajā vietā ierindojas Madona ar 91 milimetru jeb 124%, trešajā vietā - Alūksne ar 85 milimetriem jeb 94%. Jēkabpilī reģistrēti 74 milimetri nokrišņu, Skrīveros - 61 milimetrs, daudzviet citviet valsts centrālajā un austrumu daļā - ap 50 milimetriem.

Pēdējā diennaktī Latviju skārušas stiprākās lietavas kopš 2017.gada 24.augusta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu