Šodien gaiss sakarsīs līdz +33 grādiem, vietām pēcpusdienā gaidāms ļoti stiprs lietus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki Kanālmalas apstādījumu zālienā.
Cilvēki Kanālmalas apstādījumu zālienā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Otrdienas, 28. jūnija, pēcpusdienā un vakarā vietām Latvijā līs un dārdēs pērkons, atsevišķās vietās gaidāms ļoti stiprs lietus, krusa un spēcīgas vēja brāzmas, prognozē sinoptiķi.

Saule gaisu sakarsēs līdz +28..+33 grādiem. Visā valstī spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sarkanais brīdinājums par ekstremāli stipru karstumu.

Lai gan lietus un negaisa mākoņi radīs vēja brāzmas ar mainīgu virzienu, valdošais būs lēns dienvidu, dienvidaustrumu vējš.

Rīgā pērkona negaisa varbūtība būs zemāka nekā citviet valstī. Lēns dienvidaustrumu vējš pāries dienvidu vējā, gaiss sakarsīs līdz +31..+32 grādiem.

Otrdien plkst.5 gaisa temperatūra bija no +15,6 grādiem Madonā līdz +22,7 grādiem Rīgas centrā. Tropiski silta nakts aizvadīta ne tikai Rīgā, bet vairākās vietās Latvijā.

Mākoņi daļēji sedz debesis, caur tiem spīd saule, nav nokrišņu. Pūš lēns austrumu, dienvidaustrumu vējš, valsts austrumos pārsvarā valda bezvējš.

Rīgā caur plāniem mākoņiem spīd saule, pūš lēns dienvidaustrumu vējš. Nakts gaitā pilsētas centrā nekļuva vēsāks par +22 grādiem, bet starptautiskajā lidostā termometra stabiņš noslīdēja līdz +18 grādiem.

Laikapstākļus nosaka paaugstināta spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens 1018-1022 hektopaskāli jūras līmenī.

Intensīva ultravioletā starojuma un karstuma dēļ no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties saulē.

Ūdens temperatūra lielākajās upēs un ezeros pārsvarā ir +19..+25 grādi, Rīgas līcī +14..+17 grādi, Kolkā līdz +22 grādiem, bet jūrā pie Liepājas un Ventspils +18..+19 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Pirmdien, 27. jūnijā, Latvijā tika pārspēti 18 karstuma rekordi - lielākais temperatūras rekordu skaits kopš pērnā gada jūlija, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Maksimālā gaisa temperatūra bija no +27,4 grādiem Kolkā līdz +31,7 grādiem Gulbenē, un valsts lielākajā daļā temperatūra pārsniedza +30 grādus. 27.jūnija rekords labots visā Vidzemē un Latgalē, kā arī lielā daļā Kurzemes.

Tai skaitā Rīgā par vienu grāda desmitdaļu tika labots 1885.gada rekords, kad tika reģistrēti +30,5 grādi. Jau ziņots, ka pārspēts arī visas valsts rekords - 2020.gada 27.jūnijā Rūjienā un Stendē reģistrētie +30,7 grādi.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 27.jūnijā bija +41 grāds Itālijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu +2 grādi Krievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu