Īslaicīgs lietus un mainīga virziena vējš: kāds laiks gaidāms piektdien?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Piektdien, 23. septembrī, Latvijā mākoņi daļēji klās debesis un vietām īslaicīgi līs, prognozē sinoptiķi.

Pūtīs lēns mainīga virziena vējš, Latgalē - ziemeļu vējš.

Gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +11..+15 grādiem.

Rīgā nav gaidāmi nokrišņi, pūtīs lēns vējš un gaiss iesils līdz +13..+14 grādiem.

Piektdienas rītā Kurzemes lielākajā daļā, kā arī dažviet Vidzemē gaisa temperatūra pazeminājusies līdz 0..+3 grādiem, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Līdz plkst.5 zemākā gaisa temperatūra bija nulle grādu Liepājas lidostā. Valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra pazeminājusies līdz +3..+7 grādiem, vietām Rīgā un Jūrmalā - līdz +8..+9 grādiem.

Mākoņi daļēji sedz debesis, vietām izveidojusies migla, savukārt dienvidos no Rīgas līča vietām līst. Pūš lēns vējš un ir bezvējš.

Rīgā mainīgs mākoņu daudzums, vēja praktiski nav, termometri rāda +6..+9 grādus.

Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +12,2 grādiem Alūksnē līdz +15,1 grādam Rucavā.

Laikapstākļus nosaka paaugstināta spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens pazeminājies līdz 1018-1021 hektopaskālam jūras līmenī.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 22.septembrī bija +33 grādi Portugālē, Spānijā un Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz piektdienu -6..-8 grādi augstākajos kalnos Eiropas centrālajā un dienvidaustrumu daļā.

Piektdien plkst.4.04 bija ekvinokcija un astronomisko vasaru nomainīja rudens.

Jau ziņots, ka meteoroloģiskais rudens Latvijā iestājās 31.augustā, atsevišķās novērojumu stacijās jau dienu agrāk, bet Liepājas ostā - 1.septembrī. Valsts lielākajā daļā tas iestājās dažas dienas vēlāk nekā ierasts, bet Kurzemes piekrastē - pāris dienas agrāk par normu.

Meteoroloģiskais jeb termālais rudens iestājas, ja vismaz piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem, un tā sākums ir pirmā no šīm dienām.

Kalendārais rudens ik gadu sākas 1.septembrī un noslēdzas 30.novembrī, turpretī astronomiskā rudens sākums ir ekvinokcija - šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu saules gaismas un siltuma daudzumu.

Solārie gadalaiki tiek iedalīti atbilstoši dienas garumam jeb saules spīdēšanas ilgumam. Solārais rudens Latvijā ik gadu sākas aptuveni 6.augustā un beidzas 5.novembrī, tādējādi astronomiskā rudens sākums ir solārā rudens vidus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu