Svētdienas rīts - aukstākais nepilna mēneša laikā; dienas laikā uzspīdēs saule

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens

Agrā svētdienas rītā gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā pazeminājusies līdz -6..-12 grādiem, temperatūra vēl turpina kristies, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Zem -10 grādiem termometra stabiņš noslīdējis vietām Kurzemē un Vidzemes ziemeļrietumos, kur izklīduši mākoņi un iestājies bezvējš. Austrumu novados pārsvarā saglabājas mākoņainas debesis, nav ievērojamu nokrišņu.

Iepriekšējo reizi tik liels sals Latvijā bija pirms nepilna mēneša - 8.janvārī.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem sniega segas biezums valsts rietumu un centrālajā daļā pārsvarā nav lielāks par pieciem centimetriem, bet daudzviet Vidzemē un Latgalē saglabājas vairāk nekā desmit centimetrus dziļa sniega kārta. Priekuļos tās biezums ir 16 centimetri, Alūksnē - 17 centimetri, Dagdā - 23 centimetri.

Rīgā mainīgs mākoņu daudzums, lēnu ziemeļaustrumu vēju nomaina bezvējš, gaisa temperatūra pazeminājusies līdz -6 grādiem.

Svētdien Latvijā mākoņi daļēji klās debesis un spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Mākoņaināks laiks saglabāsies Latgalē, savukārt dienas gaitā no valsts ziemeļrietumiem mākoņu kļūs vairāk. Nav gaidāmi ievērojami nokrišņi.

Pūtīs lēns vējš, bet vakarā Ziemeļkurzemes un Ziemeļvidzemes piekrastē gaidāmas rietumu, dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 13 metriem sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra būs +2..-3 grādi, valsts austrumos -3..-5 grādi.

Rīgā sauss un pārsvarā saulains laiks, tomēr mākoņu daudzums pamazām palielināsies. Pūšot lēnam vējam, gaiss iesils līdz -1 grādam.

Laikapstākļus nosaka anticiklons. Atmosfēras spiediens 1033-1037 hektopaskāli jūras līmenī.

Maksimālā gaisa temperatūra sestdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no -0,1 grāda Pāvilostā līdz -3,9 grādiem Zosēnos.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 4.februārī bija +25 grādi Katalonijā, Spānijas ziemeļaustrumos. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz svētdienu -27 grādi Somijas un Skandināvijas ziemeļos.

Ūdens līmenis upēs pārsvarā pazeminās

Līdz ar aukstāku laiku ūdens līmenis Latvijas upēs pazeminās, vietām tas svārstās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Nedēļas sākumā Dienvidkurzemes upē Bārtā pie Dūkupjiem ūdens līmenis cēlās par pusotru metru, pēdējās dienās tas krities par aptuveni metru. Līdzīgas, bet mazāk krasas ūdens līmeņa svārstības novērotas arī citās Kurzemes upēs un vietām valsts centrālajā daļā.

Upēs valsts austrumu daļā ūdens līmenis šonedēļ bijis stabils. Daugavā, kā arī daļā Aiviekstes un Gaujas turpinās ūdens līmeņa pazemināšanās.

Daugavā pie Jēkabpils kopš janvāra vidus turpinājusies ūdens līmeņa pazemināšanās, kopumā ūdens atkāpies par pieciem metriem. Tuvākajās dienās saistībā ar ledus veidošanos un vižņu iešanu iespējams ūdens līmeņa kāpums.

Arī citās upēs - pārsvarā Latvijas austrumu pusē, - aizsalstot lēnākajiem posmiem un ejot vižņiem, iespējamas straujākas ūdens līmeņa svārstības.

Vaidavā pie Apes - lejpus novērojumu stacijas - hidrologi konstatējuši koku sastrēgumu.

Nākamnedēļ gaidāms pārsvarā sauss laiks, gaisa temperatūra bieži svārstīsies ap nulli un pakāpsies virs tās, austrumu novados lielākoties gaidāms sals, liecina sinoptiķu prognozes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu