Aizvadīta viena no aukstākajām maija naktīm Latvijas vēsturē. Kur bijis stiprākais sals?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Salna. Ilustratīvs attēls.
Salna. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Naktī uz sestdienu Latvijas lielākajā daļā gaisa temperatūra pazeminājās līdz -3..-7 grādiem, stiprākais sals bija Vidzemē, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Pārspēti 6.maija aukstuma rekordi, vietām labots arī visa mēneša rekords.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem ir zināmas vēl tikai divas reizes, kad gaisa temperatūra Latvijā maijā noslīdējusi līdz -7 grādiem vai zemāk. 1935.gada 1.maijā Ainažos bija -7,5 grādi, bet 1953.gada 8.maijā Zosēnos reģistrēti -10,5 grādi.

Pārējās LVĢMC novērojumu stacijās maija aukstuma rekords ir robežās no -3,2 grādiem Dagdā, kur mērījumi veikti īsāku periodu, līdz -6,5 grādiem Rūjienā.

Sestdien plkst.5 gaisa temperatūra LVĢMC novērojumu tīklā bija no +2,9 grādiem Mērsragā līdz -5,6 grādiem Stendē, kur pārspēts mēneša aukstuma rekords, un -6,4 grādiem Zosēnos.

Atbilstoši "Latvijas valsts ceļu" datiem zemākā gaisa temperatūra pagājušās nakts izskaņā reģistrēta uz A2 šosejas - pie Melturiem gaiss atdzisa līdz -7,1 grādam, starp Garkalni un Vangažiem termometra stabiņš nolīdēja līdz -7,4 grādiem. Vidzemes lielākajā daļā, kā arī vietām Kurzemē, Zemgalē un Latgalē gaisa temperatūra pazeminājās līdz -4..-6 grādiem.

Starptautiskajā lidostā "Rīga" gaisa temperatūra noslīdēja līdz -6 grādiem, neoficiāli pārspējot galvaspilsētas mēneša aukstuma rekordu - 1941.gada 11.maijā reģistrētos -5,5 grādus. LVĢMC Rīgas novērojumu stacijā, kas atrodas pilsētas centrā, gaisa temperatūra aizvadītajā naktī nenoslīdēja zem nulles.

Sestdienas rītā Latvijā ir pārsvarā skaidras debesis, nav ievērojamu nokrišņu un pūš lēns vējš.

Maksimālā gaisa temperatūra piektdien valsts lielākajā daļā bija +6..+9 grādi.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 5.maijā bija +33 grādi Spānijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz sestdienu -12 grādi Skandināvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu