Maijs bijis sausākais novērojumu vēsturē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Pagājušā mēneša vidējais nokrišņu daudzums valstī bija 12,2 milimetri jeb 24% no normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Šā gada maijs kļuva par sausāko novērojumu vēsturē - kopš 1924.gada, - par 2,2 milimetriem pārspējot iepriekšējo rekordu, reģistrētu 1941.gadā.

Visvairāk nokrišņu - 28,1 milimetrs - pagājušajā mēnesī bija Rēzeknē, bet vismazāk lija Rūjienā, kur bija tikai 3,7 milimetri nokrišņu. Vidēji Latvijā maijā bija divas diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz viens milimetrs.

Aizvadītā mēneša vidējā gaisa temperatūra bija +11,3 grādi jeb vienu grāda desmitdaļu zem normas, tomēr šā gada maijs bija siltākais kopš 2019.gada.

Maksimālā gaisa temperatūra bija +26,3 grādi 25.maijā Daugavpilī, bet zemākā temperatūra bija -6,8 grādi 6.maijā Zosēnos. Maija sākumā tika pārspēti 32 aukstuma rekordi, vēl divi minimālās gaisa temperatūras rekordi tika laboti mēneša beigās.

Deviņās novērojumu stacijās, diennakts vidējai gaisa temperatūrai pakāpjoties virs +15 grādiem, sākās meteoroloģiskā vasara. Līdz šim tā sākusies Rīgā, Priekuļos, Skrīveros, Dobelē, Bauskā, Jelgavā, Saldū, Liepājā un Rucavā.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums maijā bija 61% - no 53% Rīgā līdz 69% Kolkā. Stiprākās vēja brāzmas - 19,6 metri sekundē - tika novērotas 17.maijā Ventspilī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu