Foto un video Negaisa zona aizvirzījusies uz valsts austrumiem (5)

Informācija tiek papildināta
Foto: Lita Millere/LETA
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
  • Postījumu dēļ uz laiku slēgts Tērvetes dabas parks
  • Dobelē fiksētais vēja ātrums - viens no pēdējo gadu desmitu rekordiem
  • Rīgai lielākais stihiju risks ir aiz muguras

Meteorologs Toms Bricis norāda, ka negaisa zona šobrīd aizvirzījusies uz valsts austrumiem un patlaban zibeņo vien vietām Igaunijas un Krievijas pierobežas zonā. Pērkona negaiss izraisīja ievērojamus postījumus Tērvetes, Tukuma, Dobeles novadā, kā arī citviet. Par vētras nodarītajiem postījumiem iedzīvotāji aktīvi ziņo soctīklos.

Madonas novada Ozolos spēcīgais vējš nodarījis plašus meža postījumus.

Salaspils novada Dolesmuižā, muzejam blakus esošā priedē, zibens saspēris priedi. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests drošības apsvērumu dēļ lēmis priedi nozāģēt, ziņo Daugavas muzeja pārstāvji.

Spēcīgi vēji bija vērojami arī Juglā, tomēr postījumu ir salīdzinoši maz, jo koki brāzmu laikā bija sausi. Pēc negaisa vēsmām novēroti izgāzti koki, nolauzti zari un peļķes. 

Foto: TVNET lasītājs Normunds

Rīgu skārusi spēcīga negaisa un nokrišņu zona. Rīgas radio un televīzijas torni ieskauj zibens šautras.

Video autore: TVNET lasītāja Alise Ozoliņa

Eksperts ziņo, ka negaisa fronte, kas sasniegusi Rīgu, ir jauna un nav tā pati, kas nesa postījumus Dobeles pusē.

Dobeles novada Virkus kapos izrauti koki ar visām saknēm. Starp Dobeli un Lietuvas robežu konstatēti arī postījumi elektrolīnijām.

Naudītes ciemā kritusi liela krusa, Kroņaucē vētra lauzusi daudz koku. Ir arī postījumi ēkām - daļēji norauti jumti un izsisti logi.

Kā ziņo Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis, vētra, kas plosījās Dobeles, Tukuma un Talsu novadā sasniegusi arī Sāmsalu, nesot līdzi 5-7 centimetrus lielus krusas graudus.

Foto: TVNET lasītāju iesūtītās fotogrāfijas ar vētras postījumiem

Pirmdien īsi pirms plkst.12 Dobeles novērojumu stacijā vēja ātrums brāzmās negaisa laikā sasniedza 33 metrus sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Šāds vēja ātrums atbilst stiprai vētrai, kas rada lielus postījumus, lauž un ar saknēm izgāž kokus, bojā ēkas un apdraud cilvēku dzīvību.

Video: vētra plosās Tērvetē

 Video: vētra Dobelē

Pērkona negaiss pārvietojas ziemeļu, ziemeļrietumu virzienā, tas sasniedzis Tukuma novadu un pietuvojies Talsu novadam.

Pusdienlaikā ziņas par lielu krusu saņemtas arī no Tukuma novada Lestenes.

Iespējami arī virpuļviesuļi jeb tornādo.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts rietumu un centrālajā daļā izsludinājis sarkano brīdinājumu par ļoti bīstamu pērkona negaisu un stipru vētru, ļoti lielu krusu, intensīvām lietusgāzēm. Brīdinājums spēkā līdz plkst.19 pirmdienas vakarā.

Gaisa temperatūra pēcpusdienā Kurzemes dienvidrietumos pazemināsies līdz +17 grādiem, bet Vidzemē un Latgalē tā vēl sasniegs +33 grādus.

Lielo vētras postījumu dēļ līdz nedēļas nogalei slēgts dabas parks Tērvetē.

Ļoti spēcīgs negaiss dabas parku sasniedza šodien pirms plkst.12. negaisa laikā dabas parku postījis spēcīgs vējš, sagāžot kokus, bojājot infrastruktūru, tostarp mazos rūķu namiņus, koka skulptūras u.c.

Pašlaik nodarīto postījumu apmērs neesot apzināts, jo parkā nevarot iekļūt.

Visi cilvēki, tostarp darbinieki, kuri atradās parka teritorijā, ir veiksmīgi no tā izkļuvuši un cietušo neesot.

Ņemot vērā provizorisko informāciju par postījumu apmēru, potenciālie parka apmeklētāji šonedēļ aicināti izvēlēties citus galamērķus.

Šobrīd uzturēšanās Tērvetes dabas parkā varot būt bīstama.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu