FOTO un VIDEO TVNET no vētras sapostītās Dobeles: "Izskatās kā pēc kara" (3)

Vētras postījumi Dobeles novadā Foto: Jānis Vingris/TVNET GRUPA
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

“Kā pēc kara,” smagi nopūšas kāda vētrā stipri cietuša Apguldes nama iedzīvotāji Dobeles novadā, kuram pāri šodien brāzās postošais negaiss. Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, pirmdien īsi pirms pulksten 12 Dobeles novērojumu stacijā vēja ātrums brāzmās negaisa laikā sasniedza 33 metrus sekundē. Dobeles domes priekšsēdētājs Ivars Gorskis (LZS) aģentūrai LETA atzinis, ka “šodienas vētras radītie postījumi Dobeles novadā ir ļoti smagi un ziņas par cietušo mantu turpina pienākt. "Ir sētas, kurās ir norauti mājas jumti, kā arī nodarīti citi kaitējumi."

TVNET žurnālistus sagaida samulsuši Apguldes trīsstāvu nama iedzīvotāji, kuri cenšas sakopt vētras radīto postažu – visapkārt mētājas lauskas, ēkai no vienas puses milzīgā krusa pilnībā visiem logiem izsitusi stiklus.

(Raksts tiek papildināts)

Kāda nama iedzīvotāja stāsta, ka kaķītis esot pārbijies. Ap pulksten 11 ienākusi mājoklī, sācies lietus un viņa domājusi – kurš gan lietū sadomājis salūtu šaut gaisā. Tikai tad, kad krusa izsitusi logu, sapratusi, kas notiek.

"Paskatoties laukā pa logu šķita, ka sākusies apokalipse!" par savu piedzīvoto stāsta vietējie jaunieši. 

Foto ieskats vētras nodarītajos postījumos:

Vairāk foto:

Ceļa posmā no Tērvetes uz Augstkalnu norauts jumts arī lauksaimniecības angāram. 

Vairāk video:

Pagaidām iedzīvotājiem nav informācijas, vai un kad būs atbalsts no pašvaldības par vētras nodarītajiem postījumiem.

Savukārt Virku kapos vīri stāsta, ka nākuši zāli pļaut. Te vējš sagāzis kokus un tagad pļaušanas vietā jāzāgē.

 Apguldes padomju laiku māju vecie šīferi jumti tagad izskatās kā "Holandes siers" - vienos caurumos. 

Vairāk video:

"Bija tāds mazs sapnis uz nākamo gadu vecu auģiku atrestaurēt. Laikam tas viss beidzās, jo [no mašīnas] nekas vairs lāgā nav pāri palicis," stāsta "Slīpu" mājas saimnieks Apguldē.

Netālu no Tērvetes, pa ceļam uz Zelmeņiem pie "Aizkalnu" un "Ozoliņu" mājām mūs sagaida šādi skati...

Kā novēroja TVNET, Augstkalnes apkārtnē daudzviet sagāzti elektrības stabi.

Turpat Augstkalnē daudzviet ceļa malās paveras īstena postaža - koki ir kā nopļauti.

Netālu no Augstkalnes dzīvojošā Anna stāsta, ka vētra plosījusies vien desmit minūtes, bet nodarījusi lielu postu. Nolauzti koki, cietis arī dzīvojamās ēkas jumts. "Puika nobijās, sāka kliegt, ka tornādo nāk..." stāsta Anna.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pirmdien līdz plkst.15 saņēmis jau 135 izsaukumus uz spēcīgā vēja radītajiem postījumiem, liecina VUGD apkopotā informācija.

Laikā no plkst.14 līdz 15 VUGD saņēma 76 izsaukumus, kas ir šodien vienas stundas laikā lielākais izsaukumu skaits uz spēcīgā vēja un negaisa radīto postījumu novēršanu.

Lielākā daļa no šiem izsaukumiem reģistrēta Rīgā un tai blakus esošajos novados. Šodien kopumā saņemti 135 izsaukumi uz glābšanas darbiem, kuros nepieciešams no nolūzušiem kokiem atbrīvot ēku jumtus, automašīnas un ceļus.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācijai Latviju šodien sasniedzis pērkona negaiss ar krasam vēja brāzmām, atsevišķos rajonos ar ļoti stiprām lietusgāzēm un krusu. Bojājumus elektrotīklā radījuši gaisvadu līnijās iegāzti koki un to zari, kā arī zibens izlādes laikā bojātie balsti un citi elektrotīkla elementi.

Līdz pat vēlam vakaram ir izsludināts oranžais pērkona negaisa brīdinājums valsts austrumu daļā un sarkanais brīdinājums valsts rietumos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu