FOTO Vakarā lielākais negaisa risks būs Latvijas centrālajā un austrumu daļā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zibens negaisa laikā.
Zibens negaisa laikā. Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Daugavpils tuvumā vēja brāzmas sasniegušas 27 metrus sekundē, Madonā - 30 metrus sekundē. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) prognozē, ka vakarā pērkona negaisa risks būs valsts centrālajā un austrumu daļā.

Jau ziņots, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts rietumu un centrālajā daļā izsludinājis sarkano brīdinājumu par ļoti bīstamu pērkona negaisu un stipru vētru, ļoti lielu krusu, intensīvām lietusgāzēm. Brīdinājums spēkā līdz plkst.19 pirmdienas vakarā.

Savukārt vēlāk pirmdienas pēcpusdienā un vakarā lielākais postoša pērkona negaisa risks būs Latvijas centrālajā un austrumu daļā, prognozē sinoptiķi. Vietām Vidzemē un Latgalē negaiss var plosīties vēl arī naktī uz otrdienu.

Pirmdien ap plkst.16 Daugavpils tuvumā reģistrētas vēja brāzmas līdz 27 metriem sekundē, liecina "Latvijas Valsts ceļu" dati. Bet Madonas novērojumu stacijā, ierodoties aukstajai atmosfēras frontei, vēja ātrums brāzmās negaisa laikā sasniedza 30 metrus sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Valsts centrālajā un austrumu daļā spēkā sarkanās pakāpes brīdinājums. Daudzviet gaidāmas stipras lietusgāzes un spēcīgas vēja brāzmas, vietām - postoša vētra, virpuļviesuļi un liela krusa. Iespējama zemāko vietu īslaicīga applūšana.

Jau ziņots, ka vietām Vidzemē un Latgalē negaiss var plosīties vēl arī naktī uz otrdienu.

Valsts Mežu dienests ziņo, ka vētrā visvairāk cietuši meži Zemgales virsmežniecības teritorijā - konkrēti Dobeles novadā, Tērvetē, Bikstos, Augstkalnē, Gardenē, Jelgavas novada Vilces pagastā, ziņoja VMD. VMD norādīja, ka postījumu apzināšana patlaban notiek Zemgalē un Kurzemē.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) lūdzis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) un Zemkopības ministrijai (ZM), apkopot informāciju par vētras postījumiem, liecina premjera ieraksts sociālajos tīklos.

Tāpat Kariņš lūdzis ZM un VARAM apkopot informāciju par nepieciešamo valdības rīcību.

Šodien pēc koalīcijas sanāksmes Kariņš norādīja, ka, piedzīvojot šo neierasti spēcīgo vētru, tiešā veidā sākam izjust sekas tam, kā mainās klimats.

Gan premjers, gan "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars atzīmēja, ka uztur pastāvīgu kontaktu ar iekšlietu ministru, kurš koordinē atbildīgo dienestu darbu. Tāpat valdības vadītājs ir saziņā ar vairākiem citiem atbildīgajiem ministriem.

Visi dienesti jau sniedz un ir gatavībā turpināt sniegt iedzīvotājiem palīdzību, uzsvēra Kariņš.

Kad vētra būs beigusies, valdības dienesti būs gatavi arī aplēst, kāda apmēra papildu palīdzība nepieciešama, un valdība arī sniegs šo palīdzību, atzīmēja premjers.

Tavars līdzīgi norādīja, ka pēc tam, kad būs apkopoti vētras, krusas radītie ļoti nopietnie un apjomīgie postījumi Latvijas zemniekiem, būs jālemj par palīdzības sniegšanu.

Nacionālās apvienības politiķis, Saeimas Nacionālās Drošības komisijas priekšsēdētājs Jānis Dombrava (NA) ierakstā tviterī līdzīgi norāda, ka vētra ir nesusi milzīgus postījumus un ka steidzami jāsasauc Krīzes vadības padomes sēde un jāsniedz atbalsts iedzīvotājiem, kuru īpašumi ir izpostīti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu