FOTO un VIDEO Pērkona negaiss turpināsies arī naktī uz sestdienu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Twitter ieraksta

Vēlā piektdienas vakarā un naktī uz sestdienu valsts centrālajos un austrumu rajonos turpināsies pērkona negaiss. Vietām gaidāmas ļoti stipras pērkona lietusgāzes, negaisa laikā pastiprināsies vējš, vēsta Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Latvijas Televīzijas ziņu redaktors Toms Bricis vēsta, ka negaisa mākonis, ko šodien piedzīvojam, izauga par mūsu platuma grādiem relatīvi retu formu, ko meteoroloģijā sauc par superšūnu.

Tas ir negaisa mākonis, kam karstā un mitrā gaisa dēļ pieejams tik daudz enerģijas, ka tas iegūst savu, no apkārtējās atmosfēras gandrīz neatkarīgu cirkulāciju, kas veicina stihiju – stipra vēja un krusas veidošanos.

Foto: Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs

Šovakar pēc spēcīgajām lietusgāzēm galvaspilsētā rīdzinieki aicināti par applūdušām ielām, kurās apgrūtināta transportlīdzekļu satiksme, ziņot, zvanot uz bezmaksas telefona numuru 80003600, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāvis Uģis Vidauskis.

Rīgas domes Satiksmes departaments atgādina, ka pie tik apjomīga un vienlaicīga nokrišņu daudzuma notekūdeņu sistēma nevar uzreiz novadīt visu ūdens apjomu, tas aizplūst pakāpeniski. Tāpat jāņem vērā, ka lietus ūdens aizplūst lēnāk vietās, kur noteku sistēma vēl nav atjaunota.

Vairākas mašīnas Lubānas ielā apstājušās ceļa vidū, jo pārvietošanās pa applūdušajām ielām ir apgrūtinoša.

Kāds iedzīvotājs Skultē paudis sajūsmu par "grandiozo uguņošanu" aiz loga.

Apgrūtināta kļuvusi tramvaju satiksme Rīgas ielās.

Purvciemā ielas kļuvušas neizbraucamas.

Applūdušas arī kafejnīcas un restorāni.

Kā ziņo aculiecinieks, pamatīgi applūdušas ir "Akropole Alfa" autostāvvietas.

Applūdusi arī Krišjāņa Valdemāra iela, kur pārvietošanās ar automobili ir apgrūtinoša.

Spēcīgās lietavas appludinājušas arī Citadeles ielu.

Spēcīgu lietusgāžu laikā Rīgā applūst tās ielas, kurās vēsturiski nav izbūvēta lietus ūdens kanalizācijas sistēma vai tā vēl nav atjaunota. Jaunas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas tiek izbūvētas jaunbūvējamām ielām un satiksmes objektiem, kā arī ielās, kas tiek pārbūvētas. Ikdienā tiek veikts preventīvs darbs, pārbaudot gan sūkņu stacijas, gan kolektorus, lai nodrošinātu to nepārtrauktu darbību lietavu laikā.

Foto: TVNET GRUPA

Tas būs spēkā līdz plkst.21.30 piektdienas vakarā. Prognozēts pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām līdz 20 metriem sekundē, lielgraudu krusu un stipru lietusgāzi.

Brīvības-Matīsa ielas krustojums
Brīvības-Matīsa ielas krustojums Foto: TVNET GRUPA

Pērkona negaisa ietekmē elektroapgāde traucēta 9000 klientiem Latvijas vidienē, aģentūru LETA informēja AS "Sadales tīkls" komunikācijas projektu vadītājs Marks Skujiņš.

Plašākie elektroapgādes pārtraukumi ir Ķekavas pilsētā un novadā, Ādažu, Ropažu, Salaspils un Olaines novadā. "Sadales tīkls" strādā pastiprinātā režīmā, lai elektroenerģijas piegādi klientiem atjaunotu pēc iespējas ātrāk.

Negaisa laikā iedzīvotāji aicināti būt uzmanīgiem gaisvadu elektrolīniju un citas elektroinfrastruktūras tuvumā - visdrošāk ir patverties telpās.

Bojājumus elektrotīklā radījuši gaisvadu līnijās iegāzti koki un to zari, kā arī zibensizlādes laikā bojātie balsti un citi elektrotīkla elementi.

Bojājumus iedzīvotāji aicināti pieteikt "Sadales tīkla" mājaslapā - sadaļā "Pieteikt bojājumu".

Pērkona negaiss atnesis stipras lietusgāzes un krusu Jelgavā, kā arī vietām Jelgavas novadā, liecina iedzīvotāju ziņotais sociālajos tīklos. Valsts centrālajos un austrumu rajonos spēkā dzeltenais pērkona negaisa brīdinājums - gaidāmas stipras lietusgāzes, iespējama arī krusa.

Aculiecinieki ziņo, ka Jelgavā applūdusi koncertzāle.

Pēc spēcīgajām lietusgāzēm Jelgavā ar pilnu jaudu strādā visas ūdens sūknētavas, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Jelgavā no plkst.17.10 līdz 18.40 nolijuši 51,78 milimetri nokrišņu, kas ir vairāk nekā puse no mēneša normas, kas ir 76,8 milimetri.

Pēc pamatīgā lietus atsevišķas Jelgavas ielas applūda, autovadītājus pašvaldība aicina būt uzmanīgiem.

Pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" speciālisti apsekos pilsētu, lai fiksētu nodarījumus. Atsevišķās vietās, ja ūdens turpinās krāties, iespējams, būs aizsprostotas gūlijas, un tās būs nepieciešams atbrīvot. Intensīvais nokrišņu daudzums rada paaugstinātu slodzi lietus ūdens kanalizācijas infrastruktūrai, kas nespēj tik ātri ūdeni no ielām novadīt, līdz ar to veidojas dziļas peļķes. Lai ūdens tiktu pilnībā novadīts nepieciešamas vismaz divas stundas.

Ja pērkona negaisa laikā ir konstatēti pilsētas infrastruktūras bojājumi, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz atbalsta tālruni 8787. Savukārt elektrības padeves bojājumus iedzīvotāji aicināti pieteikt mājaslapā "sadalestikls.lv".

Kā liecina ieraksti sociālajos tīklos, spēcīgā lietus dēļ applūdusi arī brīvdabas koncertzāle "Mītava", kur šovakar bija plānots mūsdienu tautas mūzikas apvienības "Raxtu raxti" un kamerorķestra "Sinfonietta Riga" koncerts.

Krusas graudi bijuši dažāda izmēra, tai skaitā Svētē krituši pat vairākus centimetri lieli ledus gabali.

No Jelgavas negaiss virzās tālāk uz Jūrmalu un Rīgu.

Atbilstoši sākotnējai informācijai pērkona negaiss nav tik stiprs un postošs kā 7.augustā, kad lieli krusas graudi kopā ar vētru radīja ievērojamus zaudējumus daudzviet Latvijā.

Jau ziņots, ka Dobelē pēc plkst.16 pērkona negaisa laikā reģistrētas vēja brāzmas līdz 20 metriem sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lielākais nokrišņu daudzums valsts novērojumu stacijās reģistrēts no rīta Madonā - 45 milimetri jeb 66% no mēneša normas. Dienas vidū Rucavā nolija 26 milimetri nokrišņu.

Negaiss skāris arī valsts tietumu daļu. Ventspilī novērots pērkona negaiss.

Negaiss Ventspilī
Negaiss Ventspilī Foto: Roberts Streičs/ Ekrānšāviņš no Facebook

Daudzviet Latvijā, galvenokārt valsts centrālajos un dienvidaustrumu novados, sinoptiķi izsludinājuši dzeltenās krāsas brīdinājumu par pērkona negaisu ar stiprām lietusgāzēm, krasām vēja brāzmām līdz 19 metriem sekundē un varbūtēju krusu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu