Oranžās pakāpes brīdinājums joprojām spēkā, VUGD atgādina par drošības pasākumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kopš agra trešdienas, 30. augusta rīta daudzviet Latvijā ir pērkona lietusgāzes, tās virzās no dienvidiem uz ziemeļiem, liecina meteoroloģiskā informācija.

Kopš nakts vidus negaisa mākoņi ir Latgalē, vēlāk tie izveidojās Sēlijā, pēc pieciem rītā plaša negaisu zona no Lietuvas sasniedza Zemgali un Kurzemi.

Lietus daudzviet ir intensīvs, negaisa laikā iespējamas arī lielas vēja brāzmas un pat vētra, kā arī krusa.

Valsts rietumu un centrālajā daļā spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izsludinātais oranžās pakāpes brīdinājums, dienvidaustrumu daļā - dzeltenās pakāpes brīdinājums par pērkona negaisu.

Latvijas debesis lielākoties klāj mākoņi, valdošais ir lēns austrumu vējš, gaisa temperatūra +14..+18 grādi.

Rīgā termometri rāda +16..+17 grādus, pūš austrumu vējš trīs metri sekundē, no dienvidiem tuvojas pērkona negaiss.

Trešdien lielākos draudus radīs negaisa mākoņi, kas pēcpusdienā un vakarā gaidāmi Vidzemē, Latgalē, Zemgales austrumos un Sēlijā, prognozē sinoptiķi.

Pērkona negaiss iespējams visā valstī. Daudzviet gaidāmas stipras lietusgāzes, vietām tās var izraisīt īslaicīgus plūdus. Daudzviet gaidāmas spēcīgas vēja brāzmas, vietām vējš pāraugs vētrā, iespējama stipra vētra ar brāzmām līdz 30 metriem sekundē, kā arī var izveidoties daži virpuļviesuļi. Vietām būs krusa, gaidāma arī liela krusa, dažu graudu diametrs var pārsniegt piecus centimetrus.

Līdzīgi kā no rīta, negaisa mākoņi strauji virzīsies no dienvidiem uz ziemeļiem, tādēļ vētra var uznākt pēkšņi.

Kurzemē diena būs pārsvarā apmākusies, citviet valstī uzspīdēs saule. Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +19 grādiem vietām Kurzemē līdz +30 grādiem Latgalē. Valdošais būs lēns līdz mērens dienvidu vējš, Kurzemē - lēns mainīga virziena vējš.

Rīgā pēcpusdienā un vakarā iespējams jauns pērkona negaiss ar stiprām lietusgāzēm, vēja brāzmām un krusu. Dienas lielāko daļu pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +27 grādiem.

Latviju šķērso ciklons un ar to saistītās atmosfēras frontes. Gaisa spiediens 1002-1007 hektopaskāli jūras līmenī.

Maksimālā gaisa temperatūra otrdien Latvijā bija +17..+20 grādi.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 29.augustā bija +39 grādi Ziemeļmaķedonijā, Rumānijā, Moldovā, Ukrainā un Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu -6 grādi Alpu kalnos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu