Sinoptiķi nāk klajā ar neiepriecinošu laika prognozi nākamajai nedēļai; upēs situācija būs sarežģīta (1)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: na-um/Shutterstock

Jaunnedēļ Latvijā turpināsies atkusnis, kā arī gaidāmi intensīvi nokrišņi un brāzmains vējš, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Visā Latvijas teritorijā brīžiem līs, kā arī gaisa temperatūra gan dienās, gan naktīs pieturēsies 0…+8 grādu robežās. Rezultātā sniega sega turpinās samazināties. No netīrītajiem jumtiem turpinās krist sniegs un lāstekas.

Upju hidroloģiskā situācija būs sarežģīta, tāpēc iedzīvotājiem nāksies sekot līdzi tās attīstībai. Ciklonu ietekmē arī vējš atsevišķās dienās būs brāzmains, otrdien visā valsts teritorijā brāzmās sasniedzot 15-19 metrus sekundē (m/s). Ir iespējamība, ka nedēļas nogalē uz svētkiem vietām uzsnigs, kā arī termometra stabiņš noslīdēs zem nulle grādu atzīmes.

Nedēļas sākumā debesis lielākoties aizklās mākoņi. Pirmdien naktī brīžiem līs, bet dienā vien vietām gaidāms neliels lietus. Naktī uz otrdienu, valsts teritorijai pietuvosies jauna nokrišņu zona, kas daudzviet nesīs lietu.

Dienas gaitā mākoņi pakāpeniski no rietumiem izklīdīs un arī lietus mitēsies. Pūtīs mērens līdz mēreni stiprs dienvidrietumu, rietumu vējš. Naktī uz pirmdienu, jūras piekrastē vējš brāzmās sasniegs 15-18 m/s, otrdien jau visā Latvijā tas būs tik brāzmains, jūras piekrastē sasniedzot pat 20-21 m/s. Vietās, kur vējš būs lēnāks, veidosies migla un pasliktināsies redzamība. Gaisa temperatūra daudzviet kā dienā, tā arī naktī būs +1…+7 grādi.

Atlikušajās darbdienās laika apstākļi būtiski neuzlabosies. Visā valsts teritorijā palaikam gaidāmas lietavas, vietām pat līs ilgstoši. Arī vējš saglabāsies brāzmains, īpaši jūras piekrastē. Pastāv iespējamība, ka dažviet uz Ziemassvētkiem atgriezīsies mīnusi un uzsnigs. Noturīgi mīnusi, sniega segas izveidošanās un saglabāšanās vairāk iespējama valsts austrumu rajonos, prognozē LVĢMC.

Atkušņa laikā Latvijas upēs paaugstinās ūdenslīmenis

Atkušņa laikā Latvijas upēs paaugstinās ūdenslīmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Tostarp LVĢMC brīdina, ka valsts rietumu daļas upēs ūdenslīmenis palielinās strauji. Kūst sniegs un ledus, sāk applūst upju palienes.

Aizvadītajā diennaktī Ventas augštecē ūdenslīmenis paaugstinājās par 42-51 centimetru, savukārt posmā Kuldīga-Vendzava un Ventas baseina upēs līmenis kāpis par 3-9 centimetriem.

Tikmēr Rojā un Irbē ūdenslīmenis paaugstinājās par 12-13 centimetriem, Rīvā - par 37 centimetriem, Užavā - par 58 centimetriem, Bārtā - par 68-86 centimetriem, bet visstraujāk liemenis kāpa Durbē - par 101 centimetru.

Lielupē ūdenslīmenis paaugstinājās par 3-34 centimetriem, tostarp straujāk tas kāpis lejteces posmā. Tikmēr Lielupes baseina upēs ūdenslīmenis paaugstinājās par 5-28 centimetriem, bet atsevišķos upju posmos pat pazeminājās, piemēram par 10 centimetriem Mūsā pie Bauskas.

Gaujas un Salacas baseinos ūdenslīmenis paaugstinājies par 1-16 centimetriem, bet atsevišķos posmos joprojām pazeminās ūdenslīmenis, piemēram, Gaujas augštecē, Salacā pie Lagastes un Rūjā tas samazinājies par 1-16 centimetriem.

LVĢMC piebilst, ka Daugavā un tās baseina upēs turpina pazemināties vai nedaudz svārstīties ūdenslīmenis, straujāk paaugstinoties Lielajā Juglā pie Zaķiem - par 16 centimetriem.

Vienlaikus LVĢMC informē, ka centrālās un austrumu daļas upēs saglabājas ledus, palielinās lāsmeņi, kūst sniegs uz ledus, kā arī uz ledus ir sniegūdens lāmas. Tikmēr rietumu daļas upēs samazinās piesalu platums, vietām novērojam reta ledus iešana.

Svētdien turpināsies atkusnis, kā arī gaidāms lietus. Atkušņa ietekmē turpināsies strauja ūdenslīmeņa paaugstināšanās, applūdīs zemākās vietas upju krastos.

Tāpat pastāv liela iespēja, ka intensīvais atkusnis izraisīs ūdenslīmeņa paaugstināšanos, kā rezultātā atsevišķos reģionos tiks pārsniegtas arī oranžās un sarkanās pakāpes brīdinājumu atzīmes, izraisot būtisku teritoriju applūšanu.

LVĢMC brīdina iedzīvotājus, ka palielinās lāsmeņu platības un ledus ir plāns, tāpēc uz ledus atrasties ir bīstami.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu