Dārzkopības eksperts skaidro kailsala postījumu riskus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Turpinoties kailsalam, visvairāk postījumu riskam pakļauti ir tie augi, kam sākusies otrreizēja augšana, kā arī jaunstādītie augi, Latvijas Radio skaidroja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

Gaisa temperatūrai Latvijā naktīs pietuvojoties -20 grādu atzīmei, pieaug kailsala postījumu risks augiem. Dārzkopības eksperts skaidroja, ka rudens bija ilgstoši slapjš un silts, tādēļ daudziem augļaugiem un ogulājiem sākās otrreizējā augšana, izveidojās jauni dzinumi, kuri nepaspēja nobriest. Šie augi ir visvairāk pakļauti apsalšanas riskam.

Arī jauniestādītie augi ir pakļauti kailsala riskam, kā arī tie augi, kas atrodas klajās, neaizsargātās vietās.

Lielos laukos situāciju uzlabot praktiski nav iespējams. Jācer uz sniegu, kas postījumus mazinās. Savukārt mazākām platībām apsalšanas riskus mazināt varētu palīdzēt mulča. "Ja ir rudens lapu krājumi, tad ir īstais laiks likt lietā," Latvijas Radio sacīja Narvils.

Narvils gan mierināja, ka augiem ir arī zināmas aizsargspējas, kas var mazināt kailsala postījumu apmēru. "Nav tā, ka situācija būtu viennozīmīgi traģiska," teica Eksperts.

Interviju ar dārzkopības ekspertu klausies ziņu portālā lsm.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu