Video Pļaviņu ūdenskrātuvē un Daugavā pie Jēkabpils gaidāma ledus un vižņu masu kustība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vižņi Daugavā pie Jēkabpils pēc plūdiem, kad 14. janvārī Daugavā ūdens līmenis sasniedza 8,92 metrus.
Vižņi Daugavā pie Jēkabpils pēc plūdiem, kad 14. janvārī Daugavā ūdens līmenis sasniedza 8,92 metrus. Foto: Ivars Soikāns /LETA

Latvijā iestājies bargs sals, gan iekšzemes, gan piekrastes ūdeņos turpinās intensīva ledus veidošanās, līdz ar ko vairākās upēs ledus veidošanās izraisīja krasas ūdenslīmeņa svārstības.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā izplatīta informācija par ledus un vižņu sablīvējumi izveidojušies vairākās upēs.

Aizvadītajā diennaktī Daugavā pie Polockas ūdenslīmenis paaugstinājās par 18 centimetriem (cm), bet pie Jēkabpils paaugstinājās par 170 cm diennaktī, pie Zeļķiem un Pļaviņām pazeminājās attiecīgi par 69 un 54 cm diennaktī.

Turpinoties sala periodam, upēs intensīvi veidojas ledus.

Šorīt Daugavā posmā Piedruja - Vaikuļāni gar krastiem iet vidēji vižņi.

Daugavā pie Jēkabpils izveidojusies ledstāve, ledus sablīvējums lejpus novērojumu stacijai - pie Zeļķiem un Pļaviņām ledus sablīvējums augšpus un lejpus novērojumu stacijām.

Ledus un vižņu sablīvējumi izveidojušies vairākās centrālās, austrumu un rietumu daļas upēs. Daugavā pie Pļaviņām un Zeļķiem sablīvējumā vietām ir lāsmeņi. Pie Jēkabpils ledus kustība šobrīd ir apstājusies, bet šodien Pļaviņu ūdenskrātuvē un Daugavā pie Jēkabpils gaidāma ledus un vižņu masu kustība. Tagad ledus un vižņu masas krājas augšpus Jēkabpils ledus sablīvējuma augšgalam, arī tajā upes posmā ūdenslīmenis paaugstināsies. Ledus masām sākot intensīvāk virzīties, Pļaviņu - Jēkabpils posmā būs krasas ūdenslīmeņa svārstības, arī pie Jersikas var sākties ūdenslīmeņa kāpums.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) norāda, ka situācija pašlaik tiek novērota un krasas ūdens līmeņa svārstības pagaidām nav notikušas. Pašlaik gan ir cerība, ka ledus masa sasals un kustība neturpināsies.

Arī citās upēs izveidojušies ledus un vižņu sablīvējumi, aukstajā laikā tie kļūst stiprāki, vietām ūdenslīmenis ievērojami paaugstinās. Ūdenslīmenis augšpus sablīvējumiem paaugstinās.

Līdz ar atkusni situācija var strauji mainīties

Nākamajā nedēļā Latvijā kļūs siltāks - iestāsies atkusnis. Kusīs sniegs un ledus, paaugstināsies ūdenslīmenis, rietumdaļas upēs ūdenslīmeņa paaugstināšanās var veicināt piesalu atraušanu no krastiem un ledus iešanu, centrālās un austrumu daļas upēs apstāsies ledus veidošanās.

Centrā norāda, ka spēkā ir dzeltenās un oranžās pakāpes brīdinājumi par ūdenslīmeni. Jaunais ledus vēl ir plāns un uz tā atrasties ir bīstami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu