Kritīs siltuma rekordi? Otrdiena būs vasarīgi silta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Otrdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijas lielākajā daļā pakāpsies līdz +19..+24 grādiem un vietām dienvidos var sasniegt +25 grādus, prognozē sinoptiķi.

Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta 9.aprīlī, ir +22,8 grādi 2018.gadā Daugavpilī. Ja temperatūra sasniegs +25 grādus, gada agrāko +25 grādu rekords būs pārspēts par astoņām dienām.

Pūtīs lēns vējš, tādēļ piekrastē gaidāma jūras brīze un krietni vēsāks laiks, iespējama migla. Gaisa temperatūra jūras krastā svārstīsies ap +10 grādiem.

Diena būs visai saulaina. Pastāv neliela varbūtība, ka izaug kāds lietus un negaisa mākonis.

Rīgā sauli tikai brīžiem aizsegs mākoņi, nav gaidāmi nokrišņi. Jūras līča krastā iespējama migla un gaisa temperatūra var noslīdēt zem +10 grādiem, bet pilsētas dienvidu daļā gaiss sasils līdz +23 grādiem. Pūtīs lēns mainīga virziena vējš.

Laikapstākļus nosaka pazemināta spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens jūras līmenī ir 1010-1013 hektopaskāli.

Marts bijis 10.karstākais mēnesis pēc kārtas

Šī gada marts bijis karstākais, kāds jebkad reģistrēts, un 10.karstākais mēnesis pēc kārtas, un arī jūras virsmas temperatūras sasniegušas "šokējošu" jaunu rekordu, otrdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) Klimata pārmaiņu dienests "Copernicus" (C3S), kas veic klimata novērošanu.

Kopš 2023.gada jūnija katrs mēnesis ir atzīts par karstāko, un 2024.gada marts nav bijis izņēmums.

C3S paziņoja, ka martā vidējā globālā temperatūra par 1,68 Celsija grādiem pārsniedza vidējo marta temperatūru laika posmā no 1850. līdz 1900.gadam, kas ir atskaites periods pirmsindustriālajam laikmetam.

Iepriekšējais marta temperatūras rekords tika pārspēts tikai par 0,1 Celsija grādu, bet lielāku satraukumu rada plašāka tendence, sacīja C3S vicedirektore Samanta Bērdžesa. Martā temperatūra bija augstāka par vidējo daudzās vietās uz Zemes - no dažiem Āfrikas rajoniem līdz Grenlandei, Dienvidamerikai un Antarktikai.

Marts noslēdza arī karstāko 12 mēnešu periodu, kurā vidējā temperatūra bija par 1,58 Celsija grādiem augstāka nekā pirmsindustriālajā laikmetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu