Aprīļa pirmā dekāde Latvijā bijusi krietni siltāka par normu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krokusi Uzvaras parkā.
Krokusi Uzvaras parkā. Foto: Roberts Aboltins Sintija Zandersone/LETA

Mēneša pirmo desmit dienu vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +8,5 grādi jeb 4,6 grādus augstāka par 1991.-2020.gada rādītāju, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Ventspilī aprīļa sākums bija tikai 2,2 grādus siltāks par normu, savukārt Dagdā un Rēzeknē dekādes vidējā temperatūra pakāpās pat 6,1 grādu augstāk nekā parasti.

Zemākā gaisa temperatūra bija -2,8 grādi 4.aprīlī Alūksnē, maksimālā temperatūra bija +27,1 grāds 10.aprīlī Daugavpilī.

Tika pārspēti 73 siltuma rekordi, tai skaitā 1., 2., 9. un 10.aprīlī labots visas Latvijas attiecīgā datuma rekords, vairākkārt mainīts arī mēneša pirmās dekādes rekords, turklāt 10.aprīļa siltuma rekords pārspēts uzreiz par astoņiem grādiem.

Vidējais nokrišņu daudzums aprīļa pirmajā dekādē bija 20 milimetri jeb 144% no normas. Daugavpilī nokrišņu daudzums sasniedza pat 59 milimetrus jeb 446% no dekādes normas, savukārt mazākais nokrišņu daudzums bija 7,5 milimetri Kuldīgā.

Gan dekādes sākumā, gan beigās Latviju sasniedza Sahāras tuksneša putekļi. 3.aprīļa naktī un rītā Latvijas austrumu daļā bija pērkona lietusgāzes, bet tās pašas dienas vakarā vietām izveidojās sniega sega.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums bija 83% - no 78% Jēkabpilī, Rēzeknē un Rīgā līdz 88% Kolkā un Ventspilī. Stiprākās vēja brāzmas - 20,4 metri sekundē - tika novērotas 3.aprīlī Ventspilī.

Siltais laiks veicināja neparasti agru lapu plaukšanu vairākām krūmu un koku sugām. Manīti pirmie pieneņu un gaiļbiksīšu ziedi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu