Video Liepājas apkārtnē, iespējams, notikusi neliela zemestrīce. Aculiecinieki ziņo, ka zemestrīce novērota arī Rīgā (6)

Papildināts ar LVĢMC komentāru
TVNET
Papildināts 17:30, 30. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis mikroblogošanas vietnē “X” (“Twitter”) informēja, ka saņemtas ziņas par iespējamu zemestrīci Liepājas un Durbes apkārtnē.

“Esmu saņēmis ziņojumus no Liepājas un Durbes puses, ka ap plkst. 11 bijis kaut kas līdzīgs nelielai zemestrīcei,” vietnē “X” raksta Toms Bricis.

Par novērojumiem, ka varētu būt notikusi neliela zemestrīce, ziņo arī citi sociālo tīklu lietotāji.

TVNET lasītāji arī ziņo, ka novērojuši zemestrīci. Kāds TVNET lasītājs raksta, ka šūpojušās lampas, rokturi un kafija krūzē un “zemapziņa teica, ka tā ir zemes trīce, taču nevienā online kartē nebija informācijas un Latvijā zemes trīces nevar būt”.

TVNET lasītāji par novēroto zemestrīci ziņo no Liepājas, Durbes, Grobiņas un Gaviezes pagasta. Cilvēki dzirdējuši dobjus trokšņus, sajutuši vibrācijas, drebējuši māju logi. Vairāki lasītāji ziņo, ka vibrācijas nav bijušas pārāk stipras, nodomājuši, ka garām pabraukusi smagā automašīna vai arī netālu notiek ceļu remonts.

Lasītājs no Saldus apkārtnes ziņo, ka bijusi dzirdama ļoti zema un dobja skaņa, grabējusi ventilācijas lūka.

Arī Ventspils pusē, iespējams, sajusta zemestrīce, informē lasītājs. Ziņas pienākušas arī no Cīravas, Ēdoles, Kazdangas, Lažas un Aizputes puses.

Daži TVNET lasītāji ziņo, ko zemestrīce esot novērota arī Rīgas apkārtnē Ķengaragā un Bieriņos. Esot drebējuši logi un durvis.

LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis informēja vietnē "X", ka šobrīd tiek analizēti dati Latvijas seismoloģiskajā stacijā Slīterē. Latvijas iedzīvotāji, kuri sajutuši zemestrīces vibrācijas, tiek aicināti ziņot Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centram (LVĢMC), aizpildot anketu.

LVĢMC apstiprināja, ka fiksētas nelielas svārstības Slīteres seismoloģiskajā stacijā.

Seismiskais notikums Slīteres stacijā 11.00 pēc Latvijas laika.
Seismiskais notikums Slīteres stacijā 11.00 pēc Latvijas laika. Foto: LVĢMC

Atbilstoši pēdējiem sabiedrības novērojumiem, arī Slīteres novērojumu stacijā šodien pulksten 11 un 40 sekundēs pēc Latvijas laika novērots seismiskais notikums, pastāstīja LVĢMC.

Latvijā seismoloģiskais monitorings tiek veikts vienā – Slīteres – novērojumu stacijā, tomēr novērojumi tiek salīdzināti arī Latvijas apkārtnē atrodamajās stacijās Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Polijā un Dānijā. Konkrētais notikums izteikti fiksēts tikai vienā – Slīteres – novērojumu stacijā, tomēr precīzāku informāciju par notikuma atrašanās vietu LVĢMC varēs noteikt tikai pēc padziļinātas datu analīzes.

Šobrīd ir skaidrs, ka zemestrīce, ja tāda ir bijusi, ir lokāla mēroga, jo pazīmes par to vērojamas tikai vienā novērojumu stacijā, komentēja LVĢMC.

Līdz ar to paredzamā notikuma magnitūda visdrīzāk ir zem 3, kas nozīmē, ka postījumi ēkām vai infrastruktūrai saistībā ar zemestrīci nebūtu novērojami.

Latvijā novērojamās zemes kustības parasti ir neliela mēroga, saistītas ar cilvēku darbību, piemēram, militārajām mācībām. Pēdējā dabiskā zemestrīce Baltijas reģionā fiksēta 2022. gadā Igaunijas ziemeļos ar magnitūdu 2,3. Dabiskās zemestrīces reģionā ļoti reti pārsniedz magnitūdu 3.

Seismoloģiskā monitoringa dati tiek uzkrāti nepārtrauktā režīmā, savukārt datu apstrāde un interpretācija ir manuāls process.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu