Sestdienas pēcpusdienā Latvijā līdz ar pērkona dārdiem novērota krusa un, iespējams, arī virpuļviesulis

TVNET
Papildināts 21:04, 25. maijs, 2024
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vēlā sestdienas pēcpusdienā Latvijas rietumos un valsts centrālajā daļā daudzviet novērots pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām un īslaicīgām lietusgāzēm. Brīdinājumu par negaisu Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izplatīja jau agrā sestdienas rīta, bet Rīgā pirmā pērkona ducināšana bija saklausāma īsi pēc plkst.17.00. Iedzīvotāji sociālajos tīklos dalījās ar krusas bildēm, savukārt virs Rīgas īslaicīgi manīts kaut kas virpuļviesulim līdzīgs, ko fotogrāfijās iemūžinājusi notikušā aculieciniece Ilze Golubeva.

Pirmās ziņas par gaidāmo negaisu tika izplatītas jau no rīta.

Īsi pirms plkst.18.00, kad negaisa mākoņi no Zemgales jau bija sasnieguši valsts centrālo daļu un vēja brāzmās lūzuši arī koku zari, brīdinājums par negaisu ieguva vēl skaidrākas aprises.

LTV "Panorāma" sestdienas vakarā ziņoja, ka vislielākais nokrišņu daudzums šodien fiksēts Rīgā, Daugavgrīvā – 20 milimetri. Visstiprākās vēja brāzmas – 22 m/s bijušas Rīgā, bet 18 m/s Bauskā. Sēlijā pēc negaisa novērota mūsu platuma grādos samērā reti sastopama parādība – tesmeņveida mākoņi.

Latvijas televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis dalās ar kādas sievietes uzņemtajiem foto attēliem, kuros netālu no Rīgas Centrāltirgus debesīs redzams tornado līdzīgs veidojums, kas gan ātri izgaisis.

Šo dabas parādību fiksējušas arī uz Latvijas televīzijas ēkas ierīkotās novērošanas kameras.

Sēlijā, Baložos, Jūrmalā, Vaivaros, Piņķos un Ādažos, kā arī vēl vairākās vietās Latvijā sestdien novērota arī krusa.

Igaunijā, Simunas apgabalā sestdien uz košu rapša lauku fona fiksēts virpuļviesulis.

Uz augšu