Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

FOTO Jelgavas novadā piektdienas vakarā novēroti lielkrusas graudi

Foto: Toms Bricis/X; Katrīna Lukašēviča

Piektdienas, 31. maija, vakarā Jelgavas novadā, Svētē, zemi noklājuši lieli krusas graudi, savā "X" ("Twitter") kontā vēsta meteorologs Toms Bricis.

"Šovakar lielā krusa trāpījusi Svētē," raksta Bricis.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs jau iepriekš brīdinājis, ka pēc maijā pieredzētā karstuma viļņa arī mēneša pēdējā nedēļa būs karsta, bet nedēļas vidū un otrajā pusē daudzviet gaidāms pērkona negaiss.

Foto: Toms Bricis/X; Katrīna Lukašēviča

31. maija vakarā valstī gaidāms pērkona negaiss, vietām ar stiprām pērkona lietusgāzēm, krasām vēja brāzmām līdz 15 m/s un krusu.

Pērkona negaiss turpināsies arī naktī uz sestdienu.

Nedēļas nogalē, sākoties jūnijam, notiks pakāpeniska gaisa masu maiņa, līdz ar to karstums nedaudz mitēsies un gaisa temperatūra dienas laikā būs par dažiem grādiem zemāka, bet naktīs mākoņu ietekmē tā saglabāsies līdzīga.

Daļā Latvijas gaidāms arī lietus, kas būs ar ilglaicīgāku raksturu un skartās teritorijas pārklās vienmērīgāk, tomēr gaidāmais nokrišņu daudzums nav liels.

Spēcīga krusa jau novērota trešdien, 29. maijā, liecina sociālo tīklu lietotāju ieraksti.

Sinoptiķi 29. maijā rītā brīdināja, ka pērkona negaiss var rasties jebkurā vietā, vienīgi Kurzemes rietumu piekrastē tas nav gaidāms.

Interneta lietotāji ziņo, ka 29. maijā novērota spēcīga krusa Jēkabpils novadā un Limbažu pusē.

Tikmēr platformas "X" (agrāk - tvitera) lietotājs dalās pārdzīvojumos par savu automašīnu Rīgā, kuru apskādējusi lielgraudu krusa.

LTV laika ziņu vīrs Toms Bricis ziņo, ka krusa novērota arī Juglas mikrorajonā. 

Tikmēr "X" lietotāja Vintra negaisa laikā zaudējusi vismaz daļu dārza prieka – krusas laikā pamatīgi cietušas pujenes. "Eju vākt kritušo skaistumu," pie fotogrāfijas raksta Vintra.

Trešdienas vakarā kāds "Apollo.lv" lasītājs atsūtījis fotogrāfijas un video no Lēdmanes, Ogres novadā. Video redzams, kā pēc negaisa izskatās labības lauks. Par notikušo viņš ir diezgan lakonisks. "Spēcīga ilgstoša krusa ar spēcīgu lietu. Labība pagalam," portālam stāsta lasītājs.

Krusas graudi Lēdmanē.
Krusas graudi Lēdmanē. Foto: Apollo.lv aculiecinieks.
Krusas graudi Lēdmanē.
Krusas graudi Lēdmanē. Foto: Apollo.lv aculiecinieks

Video: Labības lauks pēc negaisa Lēdmanē (iesūtījis "Apollo.lv" lasītājs)

Uz augšu