Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Ceturtdiena gaidāma saulaina, bet vējaina

Foto: Paula Čurkste/LETA

Ceturtdienas rīts Latvijā ir pārsvarā saulains, vairāk mākoņu saglabājas valsts austrumu daļā, kur vietām nedaudz īslaicīgi līst, liecina meteoroloģiskā informācija.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) novērojumu stacijās lielākais nokrišņu daudzums trešdien bija 21 milimetrs Mērsragā, un daudzviet tas pārsniedza desmit milimetrus, savukārt stiprākās vēja brāzmas bija 18 metri sekundē Rēzeknē.

Gaisa temperatūra saullēktā bija +9..+13 grādi, piekrastē līdz +15 grādiem. Deviņos rītā temperatūra būs +13..+18 grādi.

Pūš lēns līdz mērens rietumu vējš.

Rīgā agrā rītā neliels mākoņu daudzums un rietumu, ziemeļrietumu vējš pūš ar ātrumu trīs metri sekundē, gaisa temperatūra +12..+14 grādi.

Ceturtdien Latvijā rietumu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 10-15 metriem sekundē, prognozē sinoptiķi.

Diena būs visai saulaina, nav gaidāmi nokrišņi. Maksimālā gaisa temperatūra +18..+23 grādi.

Rīgā gaidāms neliels mākoņu daudzums, bez nokrišņiem. Rietumu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 12 metriem sekundē un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +22 grādiem.

Centrāleiropā ir anticiklons, kas ietekmē laikapstākļus arī Latvijā. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 1009 hektopaskāliem valsts ziemeļaustrumos līdz 1014 hektopaskāliem dienvidrietumos.

Jau ziņots, ka ceturtdien plkst.23.50 būs saulgrieži un Zemes ziemeļu puslodē sāksies astronomiskā vasara. 20.jūnijs ir gada garākā diena, bet, tā kā saulgriežu brīdis gaidāms tuvu pusnaktij, 21.jūnija dienas garums būs aptuveni tāds pats.

Maksimālā gaisa temperatūra trešdien saskaņā ar LVĢMC datiem bija no +15,0 grādiem Saldū līdz +24,6 grādiem Daugavpilī.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 19.jūnijā bija +41 grāds Grieķijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu -1..-2 grādi Islandē un kalnos Norvēģijā.

Ūdens temperatūra upēs vietām sasniedz 21 grādu

Ūdens temperatūra jūrā galvenokārt ir zemāka par +17 grādiem, bet lielākajās upēs tā vietām sasniedz +21 grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Ceturtdienas rītā ūdens temperatūra pie Daugavgrīvas mola un Skultes ostā ir +16 grādi, Ventspils ostā - par grādu augstāka, savukārt Rīgas līča Kurzemes piekrastē tā nepārsniedz +14..+15 grādus.

Saskaņā ar Jūrmalas pludmales glābšanas dienesta informāciju trešdienas pēcpusdienā ūdens temperatūra Jūrmalas peldvietās bija no +13 grādiem Majoros līdz +16 grādiem Bulduros.

Lielākajos ezeros ūdens temperatūra ir +17..+20 grādi.

Upēs ūdens temperatūra galvenokārt saglabājas augstāka par +15 grādiem, sasniedzot +16..+18 grādus Gaujā, +18..+20 grādus Lielupē un Ventā, +18..+21 grādu Daugavā un +20..+21 grādu Aiviekstē.

Ūdenstilpēs turpina attīstīties veģetācija, mazākās upēs ūdensaugi lielākoties jau ir visā upes šķērsgriezumā. Ūdens līmenis upēs nedaudz svārstās.

Sagaidāms, ka nedēļas nogalē palaikam līs un vairākās upēs nedaudz kāps ūdens līmenis. Nākamajā darba nedēļā prognozēts sauss un arvien siltāks laiks, tādēļ ūdens līmenis galvenokārt pazemināsies un ūdens temperatūra pamazām pieaugs.

Uz augšu