Aizvadītā nakts bijusi īpaši silta, piektdien brīdina par karstumu

TVNET/LETA
Foto: dpa/scanpix

Naktī uz piektdienu Rīgas centrā un Daugavgrīvā gaisa temperatūra saglabājās virs +20 grādiem, un tik siltas naktis sinoptiķi dēvē par tropiskajām naktīm.

Piecos rītā gaisa temperatūra valstī atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) datiem bija no +14,2..+14,7 grādiem Daugavpils novērojumu stacijā, Madonā un Zosēnos līdz +21,8..+22,1 grādam Mērsragā, Daugavgrīvā un Rīgas centrā.

Šā gada pirmā tropiskā nakts piedzīvota daļā Rīgas un atsevišķās vietās piekrastē. Rīgas lidostā minimālā gaisa temperatūra bija +18 grādi, valsts lielākajā daļā gaiss atdzisa līdz +14..+19 grādiem.

Sagaidāms, ka deviņos rītā gaisa temperatūra Latvijā būs +23..+28 grādi.

Visā valstī saglabājas sauss un saulains laiks. Pūš lēns dienvidaustrumu vējš.

Piektdien visā valstī spēkā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra brīdinājums par stipru karstumu - gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +30..+33 grādiem.

Tikai vietām piekrastē maksimālā gaisa temperatūra nesasniegs +30 grādus, prognozē sinoptiķi.

Paredzams, ka 28.jūnija nacionālais karstuma rekords netiks pārspēts, jo 1973.gadā Mērsragā šajā datumā reģistrēti +34,6 grādi. Tveice līdz +33 grādiem šajā dienā Latvijā valdīja arī pirms diviem gadiem.

Svelmi nedaudz mazinās dienvidu vējš, kas Kurzemē brāzmās pastiprināsies līdz 14 metriem sekundē.

Piektdien gaidāms pārsvarā sauss un saulains laiks. Vietām - galvenokārt vakarā Kurzemē - iespējams īslaicīgs lietus un pērkona negaiss.

Rīgā saule gaisu sakarsēs līdz +32..+33 grādiem, nokrišņi nav gaidāmi. Lēns dienvidu, dienvidaustrumu vējš kļūs mērens.

Laikapstākļus nosaka paaugstināta spiediena apgabals, no rietumiem tuvojas zema spiediena ieplaka un aukstā atmosfēras fronte. Gaisa spiediens 1013-1018 hektopaskāli jūras līmenī.

Ūdens temperatūra upēs un ezeros no rīta pārsvarā ir +19..+24 grādi, jūrā +16..+21 grāds, bet Vidzemes piekrastē ūdens vietām kļuvis aukstāks, tostarp Salacgrīvas ostā ūdens temperatūra noslīdējusi zem +14 grādiem.

Lielā karstuma un intensīvā ultravioletā starojuma dēļ nav ieteicams atrasties saulē.

Maksimālā gaisa temperatūra ceturtdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +24,1 grāda Kolkā līdz +31,9 grādiem Daugavpilī, kur par divām grāda desmitdaļām tika labots pirms diviem gadiem sasniegtais 27.jūnija nacionālais karstuma rekords.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā ceturtdien bija +37..+38 grādi Spānijā un Grieķijā, kā arī +41 grāds Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz piektdienu 0..+1 grāds Islandē un Alpu kalnos.

Uz augšu