Tropiski silto rītu vietām nomainīs spēcīga krusa un vētra

TVNET/LETA
Foto: Shutterstock

Pirmdienas, 1.jūlija, rīts Latvijā ir tropiski silts, valsts rietumu un centrālajā daļā daudzviet īslaicīgi līst, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.

Vietām iespējamas arī pērkona lietusgāzes, bet valsts austrumos saglabājas skaidrs laiks.

Svētdienas vakarā un naktī uz pirmdienu daudzviet Latvijas rietumu un centrālajos novados īslaicīgi lija un dārdēja pērkons. Saldū reģistrētas vēja brāzmas līdz 20 metriem sekundē, Liepājas ostā - līdz 23 metriem sekundē. Arī lielākais nokrišņu daudzums bija Kurzemē - 20 milimetri Saldū un 31,5 milimetri Rucavā.

Pirmdienas rītā pūš lēns līdz mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš, Kurzemē - dienvidrietumu vējš.

Minimālā gaisa temperatūra naktī bija +17..+22 grādi, vienīgi Madonas novērojumu stacijā gaiss atdzisa līdz +14 grādiem. Deviņos rītā temperatūra gaidāma no +18 grādiem Kurzemes rietumos līdz +28 grādiem Latgalē.

Rīgā gaisa temperatūra plkst.5 bija +20 grādi lidostā un +22 grādi pilsētas centrā un Daugavgrīvā. Pūš dienvidu vējš ar ātrumu trīs četri metri sekundē, iespējams lietus.

Pirmdien Latvijas austrumu daļā iespējams spēcīgs pērkona negaiss - ļoti stipras lietusgāzes, vētra un lielgraudu krusa, brīdina sinoptiķi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs oranžā līmeņa brīdinājumu izsludinājis visā valsts austrumu pusē, tas būs spēkā no plkst.11 līdz 20.

Lielākais stihijas risks ir Latgalē, īpaši piesardzīgiem jābūt arī Sēlijas un Vidzemes austrumu daļas iedzīvotājiem. Mākoņi pārvietosies no dienvidrietumiem uz ziemeļaustrumiem.

Sagaidāms, ka pirmdien Kurzemē vairs nebūs lielu nokrišņu, pārējā valstī daudzviet gaidāms lietus. Debesis lielākoties klās mākoņi, saulaināks laiks būs no rīta austrumu novados un vakarpusē Kurzemē.

Valdošais būs lēns līdz mērens dienvidrietumu vējš, kas pāries ziemeļrietumu vējā.

Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +19 grādiem Kurzemē līdz +32 grādiem valsts austrumu pierobežā. Vakarā visā valstī gaiss atdzisīs līdz +16..+21 grādam.

Rīgā gaidāma mākoņaina diena, brīžiem iespējams lietus. Vējš lēni līdz mēreni pūtīs no rietumu puses. Pēcpusdiena būs vēsāka nekā aizvadītā nakts - gaisa temperatūra svārstīsies ap +20 grādiem.

Laikapstākļus nosaka ciklons, no rietumiem Latviju šķērso aukstā atmosfēras fronte. Gaisa spiediens 1001-1006 hektopaskāli jūras līmenī.

Maksimālā gaisa temperatūra svētdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +21,7 grādiem Kolkā līdz +28,7 grādiem Liepājas ostā un Rucavā.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā 30.jūnijā bija +40 grādi Itālijā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz pirmdienu -1 grāds Alpu kalnos.

Uz augšu