Video Tūkstošiem mājsaimniecību palikušas bez elektrības. Vētra Latvijā pieņemas spēkā (5)

Negaiss Lucavsalā.
Negaiss Lucavsalā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vēlā ceturtdienas pēcpusdienā stiprākās lietusgāzes un pērkona negaiss ir Latvijas centrālajā daļā, mākoņi virzās no dienvidrietumiem uz ziemeļaustrumiem, liecina meteoroloģiskā informācija.

Četros pēcpusdienā intensīvākās lietusgāzes un lielākais skaits zibeņu bija Bauskas novadā. Saskaņā ar "Latvijas valsts ceļu" datiem starp Bausku un Cerauksti reģistrētas vēja brāzmas līdz 31 metram sekundē.

Video: vētra Siguldas pusē

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs sarkanā brīdinājuma teritoriju ir nomainījis uz valsts centrālajiem rajoniem. Kurzemē sarkanais brīdinājums atcelts, bet paliek spēkā oranžā līmeņa brīdinājums.

Video: Vētra Cēsīs, 2024. gada jūlija sākums

Galvaspilsētā izsludināts oranžais brīdinājums - Rīgā laika posmā no plkst.16.30 līdz plkst.19.30 gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām līdz 20 metriem sekundē un ļoti stiprām lietusgāzēm, iespējama arī krusa.

Video: Lietusgāzes Sarkandaugavā, jūlija sākums

Sarkanais brīdinājums būs spēkā līdz astoņiem vakarā, savukārt oranžais brīdinājums valsts lielākajā daļā būs spēkā līdz plkst.2 naktī.

Sarkanais jeb augstākās pakāpes brīdinājums izsludināts ekstremāli stipru lietusgāžu dēļ, to ietekmē vietām iespējami īslaicīgi plūdi, tāpat iespējama lielgraudu krusa un vētra.

Ceturtdienas pēcpusdienā traucēta elektroapgāde aptuveni 8000 AS "Sadales tīkls" klientu valsts centrālajā daļā, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Plašākie elektroapgādes pārtraukumi fiksēti Bauskas pilsētā un novadā.

"Sadales tīkls" strādā pastiprinātā režīmā, lai elektroenerģijas piegādi klientiem atjaunotu pēc iespējas ātrāk. Negaisa laikā iedzīvotāji aicināti būt uzmanīgiem gaisvadu elektrolīniju un citas elektroinfrastruktūras tuvumā, visdrošāk ir patverties telpās, norāda "Sadales tīkla" pārstāvji.

"Sadales tīkla" pārstāvji skaidro, ka bojājumus elektrotīklā rada gaisvadu līnijās iegāzti koki un zari, kā arī zibensizlādes.

Foto: Vētras postījumi Cēsu pusē jūlija sākumā

Vienlaikus "Sadales tīkls" uzsver, ka negaisa laikā nav droši atrasties ārā, jo īpaši jāuzmanās gaisvadu elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā. Tāpat nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari vai redzami pārrauti elektrolīnijas vadi.

Par šādām bīstamām situācijām nepieciešams ziņot "Sadales tīklam", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot 112.

Uz augšu