Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Aplēsts, kurus Latvijas reģionus vissmagāk skars gaidāmais ciklons (4)

11. jūlija vētras postījumi Bauskā
11. jūlija vētras postījumi Bauskā Foto: Kaspars Nordens/LETA

Tuvākajā diennaktī laikapstākļus Latvijā noteiks vasarai neraksturīgi spēcīgs ciklons, lielākie vēja un lietavu postījumi gaidāmi Zemgalē un Vidzemes rietumos, it īpaši galvaspilsētā, liecina jaunākās laika prognozes.

No vēla svētdienas vakara līdz pirmdienas pēcpusdienai daudzviet valstī - galvenokārt centrālajos novados - gaidāmas ziemeļu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 22-27 metriem sekundē, Rīgas līča piekrastē vēja brāzmu spēks var sasniegt 30 metrus sekundē. Sagaidāms, ka no vētras visvairāk cietīs Jūrmala, Rīga un Ādažu novads.

Video: Applūdusi iela zem Akmens tilta

Šāda stipruma vējš vasarā, kad koki ir lapoti, plosās reti un galvenokārt tikai īslaicīgi zem negaisa mākoņiem, skarot nelielu teritoriju. Ciklona radītās vēja brāzmas būs ilgstošas un skars plašu teritoriju. Tuvākajā diennaktī lūzīs un ar saknēm gāzīsies daudz koku, gaidāmi lieli postījumi parkos un augļu dārzos. Krītoši koki var bloķēt ceļus un dzelzceļus, kā arī pārraut gaisvadu līnijas. Pludmalēs postījumus radīs lieli viļņi.

Latgalē, Vidzemes austrumu daļā un arī Kurzemē nav gaidāmi lieli vēja postījumi. Daudzviet valsts austrumu novados, kur atradīsies ciklona centrs, vējš būs lēns.

Valsts centrālajā daļā gaidāms ne tikai stiprākais vējš, bet arī lielākais nokrišņu daudzums, vietām tas pārsniegs 100 milimetrus un var pat sasniegt 200 milimetru jeb teju 30% no visa gada normas. Daudzviet applūdīs zemākās vietas, bet, piepildoties sliktākajam scenārijam, iespējami arī plaši plūdi.

Lielākais plūdu risks pirmdien būs Jūrmalā, Rīgā un visos novados galvaspilsētas tuvumā, kā arī Tukuma, Dobeles, Jelgavas un Bauskas novadā. Zemāko vietu applūšana iespējama lielā daļā Vidzemes, bet vismazāk no lietavām cietīs Kurzeme un Latgale.

Sagaidāms, ka lielākos materiālos zaudējumus ciklons radīs galvaspilsētā un Pierīgā, kur ir lielākais iedzīvotāju blīvums un kur prognozēts stiprāks vējš un lielāks nokrišņu daudzums nekā citviet Latvijā.

Pirmdienas rītā Rīgā iespējami vieni no lielākajiem lietus izraisītajiem plūdiem pilsētas vēsturē. Situāciju pasliktinās vējuzplūdi - vētras radītais ūdens līmeņa kāpums jūrā, Daugavā, kanālos un ezeros. Iedzīvotājiem jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem un evakuācijai, detalizēti jāiepazīstas ar laika prognozēm un jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas.

Lielākā daļa nokrišņu gaidāma līdz pirmdienas rītam. Vējš pamazām pierims pirmdien dienas gaitā.

Uz augšu