Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Izsludināti divi sarkanie brīdinājumi. Rīgā pirmdien iespējami vieni no lielākajiem plūdiem pilsētas vēsturē (1)

Lietus Rīgā 1. jūlijā
Lietus Rīgā 1. jūlijā Foto: TVNET aculiecinieks

Svētdien un pirmdien gaidāmā ļoti stiprā lietus un vēja dēļ Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) valsts centrālajā daļā ir izsludinājis divus sarkanos jeb augstākā līmeņa brīdinājumus.

Sarkanie brīdinājumi izsludināti Rīgas apkārtnē, tajā skaitā daļā Zemgales un Vidzemes rietumu daļā.

Sarkanais brīdinājums par ekstremāli stipru lietu būs spēkā no svētdienas plkst.18 līdz pirmdienas plkst.12, bet sarkanais brīdinājums par ekstremāli stiprām vēja brāzmām būs spēkā no plkst.1 naktī uz pirmdienu līdz pirmdienas plkst.9.

Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus iespēju robežās palikt mājās un strādāt attālināti, bet, ja tas nav iespējams, rēķināties, ka ceļā var būt jāpavada vairāk laika nekā ierasts.

Lai pārbaudītu dienestu gatavību, spriestu par iespējamajiem drošības pasākumiem un palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem, Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis ir pārtraucis atvaļinājumu un svētdien plkst. 14.00 sasaucis Civilās aizsardzības komisijas sēdi, pēc kuras tiks sniegta plašāka informācija par to, kādi piesardzības pasākumi būtu jāievēro iedzīvotājiem savas un līdzcilvēku drošības labā.

Sinoptiķi informē, ka svētdien Latvijas teritoriju no dienvidrietumiem sāks šķērsot aktīvs ciklons, gaidāms ilgstošs un stiprs lietus, bet Latvijas centrālajos rajonos no svētdienas vakara lietus būs ekstremāli stiprs, vietām gaidāms arī pērkona negaiss.

Lietus turpināsies līdz pat pirmdienai. Sekojot līdzi ciklona virzībai un jaunākajām prognozēm, iespējama brīdinājuma teritorijas maiņa.

Video: Applūdusi brauktuve zem Akmens tilta. 2024. gada jūlijs

Savukārt attiecībā uz vēju sinoptiķi brīdina, ka nakts otrajā pusē līča dienvidu piekrastes rajonos gaidāms ziemeļrietumu, ziemeļu vējš ar ekstremāli stiprām vēja brāzmām. Arī šajā gadījumā iespējama iespējama brīdinājuma teritorijas maiņa atbilstoši ciklona virzībai un jaunākajām prognozēm.

Ilgstošo un stipro nokrišņu ietekmē applūdīs zemākās vietas. Sāks paaugstināties ūdens līmenis upēs, tuvākajās dienās applūdīs upju palienes Latvijas centrālajos rajonos, brīdina LVĢMC.

Iedzīvotāji tiek aicināti aktīvi rīkoties, lai pasargātu sevi ekstremāli stipra lietus laikā. Gaidāms, ka ekstremāli stipra lietus ietekmē applūdīs plašas teritorijas, īpašumi un transporta infrastruktūra, labības lauki un dārzi. Plūdi var apdraudēt dzīvību un var būt nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti pamest apdraudētās teritorijas un sekot visiem atbildīgo institūciju norādījumiem.

Šādā situācijā ir sagaidāmi arī ceļu infrastruktūras bojājumi, atsevišķos posmos ceļi var būt neizbraucami un bloķēti. Pārvietošanās var būt apgrūtināta, braukšanas apstākļi uz ceļiem var kļūt bīstami pasliktinātas redzamības un akvaplanēšanas dēļ, kā arī ceļi un transporta infrastruktūra var būt applūdusi un bojāta. Jāņem vērā, ka pārvietošanās pa ceļiem prasīs papildu laiku, un var būt jāizvēlas alternatīvi maršruti.

Pastāv ļoti augsts risks, ka tiks traucēta arī elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari.

Plūdu dēļ daudzviet var iet bojā kultūraugu sējumi un stādījumi.

Iedzīvotāji tiek aicināti nedoties uz plūdiem pakļautajām teritorijām, ja vien tas nav kritiski nepieciešams.

Savukārt par stipro vēju meteorologi brīdina, ka risku radīs lauzti koki un to zari, nenostiprināti priekšmeti un atlūzas, kas tiek nestas pa gaisu un kas var būt lielas un smagas. Vējš var radīt arī plašus bojājumus īpašumiem, ceļu un elektroapgādes infrastruktūrai. Sagaidāmi traucējumi elektroapgādē, komunikācijās, satiksmē.

Viļņi un ūdens līmeņa paaugstināšanās apdraud piekrastes infrastruktūru, var radīt ceļu un ēku izskalojumus, sagrūšanu, appludināt plašas teritorijas zemākajās vietās. Ekstremāli stiprais vējš būtiski traucēs āra aktivitātes, drošības apsvērumu dēļ jāatceļ plānotie āra pasākumi. Nevajadzētu doties ārpus telpām, ja vien tas nav kritiski nepieciešams.

Ja hidrometeoroloģiskie apstākļi ir radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, iedzīvotājiem jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

Savukārt pārējā Latvijas daļā, kas ir tālāk no Rīgas - Zemgalē, Sēlijā, kā arī Vidzemes centrālajā un rietumu daļā - izsludināts oranžais brīdinājums stiprā vēja un lietus dēļ. Oranžais brīdinājums stipra vēja dēļ izsludināts arī samērā šaurā jūras piekrastes joslā no Ventspils līdz gandrīz Liepājai. Savukārt pārējā Latvijas daļā - lielākajā daļā Kurzemes, visā Latgalē un Vidzemes austrumu daļā - ir spēkā dzeltenais brīdinājums par vēju.

TVNET jau iepriekš ziņoja, ka Latvijai tuvojas vasarai neraksturīgi spēcīgs ciklons, un lielākie vēja un lietavu postījumi gaidāmi Zemgalē un Vidzemes rietumos, it īpaši galvaspilsētā, liecina jaunākās laika prognozes.

No vēla svētdienas vakara līdz pirmdienas pēcpusdienai daudzviet valstī - galvenokārt centrālajos novados - gaidāmas ziemeļu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 22-27 metriem sekundē, Rīgas līča piekrastē vēja brāzmu spēks var sasniegt 30 metrus sekundē. Sagaidāms, ka no vētras visvairāk cietīs Jūrmala, Rīga un Ādažu novads.

Šāda stipruma vējš vasarā, kad koki ir lapoti, plosās reti un galvenokārt tikai īslaicīgi zem negaisa mākoņiem, skarot nelielu teritoriju. Ciklona radītās vēja brāzmas būs ilgstošas un skars plašu teritoriju. Tuvākajā diennaktī lūzīs un ar saknēm gāzīsies daudz koku, gaidāmi lieli postījumi parkos un augļu dārzos. Krītoši koki var bloķēt ceļus un dzelzceļus, kā arī pārraut gaisvadu līnijas. Pludmalēs postījumus radīs lieli viļņi.

Latgalē, Vidzemes austrumu daļā un arī Kurzemē nav gaidāmi lieli vēja postījumi. Daudzviet valsts austrumu novados, kur atradīsies ciklona centrs, vējš būs lēns.

Valsts centrālajā daļā gaidāms ne tikai stiprākais vējš, bet arī lielākais nokrišņu daudzums, vietām tas pārsniegs 100 milimetrus un var pat sasniegt 200 milimetru jeb teju 30% no visa gada normas. Daudzviet applūdīs zemākās vietas, bet, piepildoties sliktākajam scenārijam, iespējami arī plaši plūdi.

Lielākais plūdu risks pirmdien būs Jūrmalā, Rīgā un visos novados galvaspilsētas tuvumā, kā arī Tukuma, Dobeles, Jelgavas un Bauskas novadā. Zemāko vietu applūšana iespējama lielā daļā Vidzemes, bet vismazāk no lietavām cietīs Kurzeme un Latgale.

Video: Jaunieši Bauskā ķeras pie postījumu novēršanas. 2024. gada jūlijs 

Sagaidāms, ka lielākos materiālos zaudējumus ciklons radīs galvaspilsētā un Pierīgā, kur ir lielākais iedzīvotāju blīvums un kur prognozēts stiprāks vējš un lielāks nokrišņu daudzums nekā citviet Latvijā.

Pirmdienas rītā Rīgā iespējami vieni no lielākajiem lietus izraisītajiem plūdiem pilsētas vēsturē.

Situāciju pasliktinās vējuzplūdi - vētras radītais ūdens līmeņa kāpums jūrā, Daugavā, kanālos un ezeros. Iedzīvotājiem jābūt gataviem ārkārtas pasākumiem un evakuācijai, detalizēti jāiepazīstas ar laika prognozēm un jāseko līdzi informācijai un norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas.

Lielākā daļa nokrišņu gaidāma līdz pirmdienas rītam. Vējš pamazām pierims pirmdien dienas gaitā.

Uz augšu