Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Dienesti komentē, kā pareizi sagatavoties vētrai. Ekstremālo laikapstākļu dēļ rīdziniekus aicina pirmdien palikt mājās (15)

Negaisa mākoņi virs pilsētas.
Negaisa mākoņi virs pilsētas. Foto: Zane Bitere/LETA

Sinoptiķu prognozēto ekstremālo meteoroloģisko laika apstākļu dēļ Rīgas dome ir izplatījusi aicinājumu rīdziniekiem pirmdien, 29.jūlijā, nedoties ārā no mājām.

Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja pienākumu izpildītājs Mārtiņš Vilemsons aģentūru LETA informēja, ka saistībā ar gaidāmo vētru svētdien plkst.14 ir sasaukta pašvaldības Civilās aizsardzības komisijas sēde, kurā, pārtraucot savu atvaļinājumu, piedalīsies arī Rīgas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (JV).

Sēdes mērķis ir pārbaudīt dienestu gatavību, kā arī spriest par iespējamajiem drošības pasākumiem un palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem. Pēc sēdes tiks sniegta plašāka informācija par to, kādi piesardzības pasākumi būtu jāievēro iedzīvotājiem savas un līdzcilvēku drošības labā.

"Saskaņā ar meteorologu prognozēm Rīgā svētdienas vakarā sāksies un pirmdien turpināsies ekstremāli spēcīgas lietusgāzes, kuru laikā var nolīt pat divu mēnešu norma, turklāt gaidāma arī spēcīga vētra. Ņemot vērā, ka var applūst ielas un kavēties gan sabiedriskā, gan privātā transporta kustība, Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus iespēju robežās palikt mājās un strādāt attālināti, bet, ja tas nav iespējams, rēķināties, ka ceļā var būt jāpavada vairāk laika nekā ierasts," teikts pašvaldības izplatītā paziņojumā.

Video: Applūdusi brauktuve zem Akmens tilta 2024. gada jūlijs

Tiek arī prognozētas spēcīgas vēja brāzmas, kas var pārsniegt 20 metrus sekundē un pat sasniegt 30 metrus sekundē. Ņemot vērā, ka kokiem ir daudz lapu, var būt ievērojami postījumi - gan nolauzti koki, gan zari, tādēļ, lai sargātu sevi un tuviniekus, kā arī netraucētu glābējiem vētras seku likvidēšanā, Rīgas pašvaldība aicina iedzīvotājus bez īpašas vajadzības neuzturēties ārpus telpām un īpaši atturēties no galvaspilsētas parku, kapsētu, atpūtas zonu un bērnu rotaļu laukumu apmeklēšanas.

Lielais nokrišņu daudzums tik īsā laikā var izraisīt zemāko vietu applūšanu, Rīgā var būt apgrūtināta satiksme applūdušu ielu un akvaplanēšanas riska dēļ. Tāpat vietām var tikt izskaloti grants ceļi. Vēja radīto uzplūdu dēļ paredzamas ūdens līmeņa svārstības Daugavai tuvumā esošajās ūdenstilpēs. Lielo viļņu dēļ var ciest pludmaļu infrastruktūra un iedzīvotāji aicināti netuvoties iespējami bīstamajām zonām.

Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde autovadītājiem iesaka nostiprināt numuru zīmes, bet ēku īpašniekiem un uzņēmējiem, kuriem pagrabu telpās atrodas vērtīgs inventārs, to pārvietot uz drošākām telpām. Jāgatavojas, ka spēcīgi izskalojumi var veidoties būvprojektos, tāpat nepieciešams nostiprināt āra terases, vides objektus, celtniecības stalažas un žogus ap būvobjektiem.

Vēja uzplūdi kopā ar spēcīgajiem nokrišņiem var radīt apstākļus, kuros būs nepieciešama iedzīvotāju evakuācija no bojātā dzīvojamā fonda vai applūdušajām teritorijām. Potenciālas applūstošās teritorijas Rīgā ir Juglā, Lucavsalā, Mangaļsalā, Vecmīlgrāvī, Bolderājā un Daugavgrīvā. Ja ir nepieciešama evakuācija, iedzīvotāji aicināti zvanīt pa tālruni 112, kā arī sekot paziņojumiem plašsaziņas līdzekļos un iestāžu oficiālajos sociālo tīklu kontos, kā arī mobilajā lietotnē “Latvija 112”.

Iedzīvotājiem apdraudētajās teritorijās ieteicams sagatavot 72 stundu evakuācijas somu gadījumā, ja būs nepieciešama evakuācija. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) evakuēto iedzīvotāju izmitināšanu organizēs pašvaldības struktūras. Sociālā un psiholoģiskā palīdzība tiks nodrošināta pagaidu izmitināšanas vietās. Rīgas pašvaldība aicina nenoslogot operatīvos dienestus ar nebūtiskiem izziņas zvaniem.

Kā informēja Vilemsons, Rīgā tiks sekots līdzi aktuālajai situācijai un nepieciešamības gadījumā peļķu likvidēšanā gatavas iesaistīties ūdens atsūknēšanas tehnikas vienības. Tehnika izbrauks uz vietām, kur peļķu dēļ transportlīdzekļu vai gājēju satiksme ir apgrūtinoša. Par applūdušām ielu brauktuvēm pašvaldība aicina ziņot Satiksmes vadības centram uz bezmaksas informatīvo tālruni 8000 3600.

Pašvaldība atgādina, ka pie apjomīga un vienlaicīga nokrišņu daudzuma notekūdeņu sistēma uzreiz nevar novadīt visu ūdens apjomu, tas aizplūst pakāpeniski. Specializētā tehnika - hidrodinamiskās mašīnas - dodas pilsētas ielās, lai nosūknētu uz brauktuvēm sakrājušos ūdeni vietās, kur tas pats neaizplūst. Savukārt ielu uzturēšanas speciālisti pārbauda, vai nav nosprostotas kanalizācijas akas, nepieciešamības gadījumā tās attīrot, lai sistēma varētu novadīt lieko ūdens apjomu.

Vētras seku likvidēšanu kopā ar VUGD veiks arī pašvaldības dienestu pārstāvji, atbrīvojot parku celiņus un citas teritorijas no kritušajiem kokiem, kā arī labojot bojājumus sabiedriskā transporta kontakttīkliem un veicot citas nepieciešamās darbības, piemēram, monitorējot ūdens līmeņa svārstības.

Video: Jaunieši Bauskā novērš 2024. gada jūlija vētras postījumus

Ja laika apstākļi ir radījuši postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112.

Ņemot vērā prognozes par Latvijas centrālajā daļā gaidāmo ekstremāli stirpo lietu un vēju no svētdienas vakara līdz pirmdienas rītam, atbildīgie dienesti gatavojas cīnīties ar laikapstākļu radītajām sekām, aģentūra LETA noskaidroja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), AS "Sadales tīkls" un Rīgas lidostā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aģentūrai LETA norādīja, ka seko līdzi Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sniegtajām prognozēm un nepieciešamības gadījumā ir gatavs reaģēt.

Ja izsaukumu skaits strauji pieaugs un būs nepieciešama plašāku resursu iesaiste, tad glābšanas darbos tiks iesaistīts papildu personāls un tehnikas resursi, norāda VUGD.

Tāpat par gaidāmajiem laikapstākļiem VUGD brīdinājis pašvaldību civilās aizsardzības komisijas. Rīgas pašvaldība jau sasaukusi Civilās aizsardzības komisijas sēdi.

Kā sagatavoties vētrai?

VUGD aicina iedzīvotājus savlaicīgi sagatavoties ekstremālajiem laika apstākļiem, uzlādējot mobilos telefonus, pārdomājot savus vakara un rītdienas rīta plānus, lai šo laiku var pārlaist mājās, kā arī pārskatot, novācot un nostiprinot priekšmetus, kas atrodas uz balkona, dārzā un pagalmā, lai vējš tos neaizpūš un netraumē garāmgājējus un svešu īpašumu. Līdzās tam VUGD aicina parūpēties, lai transportlīdzekļi nebūtu novietoti zem kokiem.

"Sadales tīkls" aģentūrai LETA norādīja, ka gaidāmie laikapstākļi var radīt elektroapgādes traucējumus, tādēļ "Sadales tīkls" izsludinājis paaugstinātu operatīvo gatavību elektrotīkla bojājumu novēršanai, kurus nepieciešamības gadījumā novērst ir gatavi vairāki simti elektromontieru visā Latvijā, pastiprinātā režīmā strādājot arī naktī.

Līdztekus, gatavojoties iespējamai vētrai, "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus parūpēties par uzlādētiem akumulatoriem mobilajiem telefoniem, datoriem un citām ikdienā izmantojamām viedierīcēm.

"Sadales tīkls" uzsver, ka ekstrēmos laikapstākļos nav droši atrasties ārā, jo īpaši jāuzmanās gaisvadu elektrolīniju un citu elektroietaišu tuvumā. Nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari, redzami pārrauti elektrolīnijas vadi vai applūduši transformatori un sadales skapji. Par šādām bīstamām situācijām nekavējoties jāziņo "Sadales tīklam", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai VUGD zvanot 112.

Video: Postījumi Vecsaules pagastā 11. jūlijs

Saistībā ar ekstremāli stiprām lietusgāzēm atsevišķās teritorijās var rasties arī plūdu riski, tāpēc "Sadales tīkls" atgādina par individuāliem drošības pasākumiem - pēc iespējas parūpēties, lai mitrumā nenonāk personīgās elektroierīces un elektroinstalācija. Telpās, kuras varētu tikt pakļautas applūšanas riskam, ieteicams laikus pārtraukt elektrības padevi, atslēdzot elektrības drošības slēdžus - drošinātājus jeb "korķus".

Tāpat "Sadales tīkls" norāda, ka pērkona negaisa gadījumā drošības noteikumi jāievēro, lietojot personīgās elektroierīces, un, ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami - tās ir jāatvieno no rozetes. Zibens var skart arī dzīvojamās mājas vai biroju ēkas, radot krasu sprieguma paaugstināšanos nama elektrotīklos. Šis pārspriegums var būt pat 20 reizes augstāks par īpašumā esošo iekārtu darba spriegumu, kā rezultātā tās var tikt bojātas, radot bīstamas situācijas, informē "Sadales tīkls".

Līdztekus "Sadales tīkls" aicina aktuālajai situācijai elektrotīklā sekot līdzi tīmekļvietnē "www.sadalestikls.lv" pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Vēl nereģistrētos bojājumus vai pamanītos elektrotīkla defektus iedzīvotāji aicināti pieteikt mājaslapā - iedzīvotāju iesaiste palīdz "Sadales tīklam" ātrāk lokalizēt visas bojājumu vietas, tādējādi iespējami drīz novēršot elektroapgādes traucējumus. Konkrētais rīks pieejams gan datorā, gan viedierīcēs, norāda "Sadales tīkls".

Ja bojājums ir vidējā sprieguma elektrotīklā un iedzīvotājs "Sadales tīklā" ir reģistrējis savu mobilo tālruni vai e-pastu operatīvās informācijas saņemšanai, apmēram 20 minūšu laikā par atslēgumu adresē pienāks īsziņa vai e-pasts. Lai pārliecinātos, ka elektroapgādes pārtraukuma brīdī informācija tiks saņemta, "Sadales tīkls" aicina portālā "www.e-st.lv" norādīt vai atjaunot savu mobilā tālruņa numuru vai e-pasta adresi.

Tāpat "Sadales tīkls" norāda, ka vētras un pērkona negaisi visvairāk apdraud gaisvadu elektrolīnijas, kurās ir kaili vadi. Šādas elektrolīnijas veido apmēram 35% no visa sadales elektrotīkla. "Sadales tīkls" veic regulāras investīcijas elektrolīniju pārbūvē kabeļu izpildījumā, tādējādi veidojot pret laikapstākļu ietekmi arvien noturīgāku elektrotīklu. Pašlaik izolēta elektrotīkla - pazemes vai gaisa kabeļlīnijas - īpatsvars sasniedz jau 65%.

Savukārt Rīgas lidostas pārstāve Ilze Salna aģentūrai LETA atklāja, ka lidosta pašlaik strādā ierastajā režīmā un situācija tiek vērota. "Pasažieri ir aicināti sekot līdzi aviokompāniju paziņojumiem, taču šobrīd lidostā viss notiek pēc plāna - redzēsim, kāda būs turpmākā situācija un rīkosimies tai atbilstoši," pauda Salna.

Nacionālie bruņotie spēki ir apliecinājuši gatavību sniegt palīdzību vētras postījumu novēršanā.

Savukārt VSIA "Latvijas valsts ceļi" izplatījusi aicinājumu autovadītājiem braukt ļoti uzmanīgi, atceroties, ka uz brauktuves var krist vēja lauzti koki un zari. Par vētras radītiem šķēršļiem uz valsts ceļiem iedzīvotāji tiek aicināti zvanīt pa tālruni 8000 5555.

Uz augšu