Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Foto un Video Ventspilī svētdien jau nolijis 71% no mēneša normas

Lietus Rīgā
Lietus Rīgā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Svētdien līdz plkst.19 visvairāk lija Kurzemes rietumos, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Ventspilī nokrišņu daudzums sasniedza 45 milimetrus jeb 71% no mēneša normas, Pāvilostā - 41 milimetru jeb 67%. Vairākās citās novērojumu stacijās Kurzemē, kā arī Zosēnos nokrišņu daudzums pārsniedza 15 milimetrus.

Svētdienas vakarā nokrišņu intensitāte daudzviet Latvijā palielinās un sāk pastiprināties vējš. Līdz plkst.19 stiprākās brāzmas bija 18 metri sekundē Ventspils ostā.

Video: Applūdusi brauktuve zem Akmens tilta. 2024.g. jūlijs

Jau ziņots, ka stiprākais vējš un intensīvākie nokrišņi Latvijā gaidāmi pirmdien naktī un no rīta, stihija vissmagāk skars Rīgas līča dienvidu piekrasti un Zemgali, liecina jaunākās laika prognozes.

Vētra visvairāk plosīsies Rīgas līča piekrastē Tukuma novadā, kā arī Jūrmalā, Mārupes novadā, Rīgā un Ādažu novadā laika periodā no vēla svētdienas vakara līdz pirmdienas priekšpusdienai. Pirmdienas pēcpusdienā ziemeļu, ziemeļrietumu vējš kļūs lēnāks, bet saglabāsies brāzmains.

Rīgas līča krastā vēja ātrums brāzmās var sasniegt 30 metrus sekundē, tālāk no jūras Vidzemes dienvidrietumos un Zemgalē daudzviet gaidāmas brāzmas līdz 22-27 metriem sekundē. Latvijas austrumu novados, kā arī lielā daļā Kurzemes vējš būs krietni lēnāks un neradīs būtiskus postījumus.

Lielākā daļa nokrišņu gaidāma līdz pirmdienas rītam, lai gan vietām valstī stipri līs arī pirmdien dienā. Spēcīgākās lietavas prognozētas Tukuma, Dobeles, Jelgavas novadā un Bauskas novada rietumu pusē, kā arī Jūrmalā, Rīgā un Pierīgā - Mārupes, Olaines, Ķekavas, Salaspils, Ropažu un Ādažu novadā.

Foto: Lietus Rīgā

Minētajā teritorijā daudzviet būs vairāk nekā 100 milimetru nokrišņu, vietām lietus daudzums var sasniegt pat 200 milimetru jeb aptuveni 30% no visa gada normas. Gaidāma zemāko vietu applūšana un iespējami arī plaši plūdi, kas vietām var būt lielākie novērojumu vēsturē.

Mazākās lietavas prognozētas Latgalē, Sēlijā un Vidzemes dienvidaustrumu daļā. Sagaidāms, ka šajā reģionā nokrišņu daudzums nepārsniegs 20-40 milimetrus un nebūs plūdu.

Uz augšu