Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

FOTO Aizvadītajā naktī pie Cēsīm nofotografēta iespaidīga ziemeļblāzma

Ziemeļblāzma Cēsu pusē.
Ziemeļblāzma Cēsu pusē. Foto: Agris Ieviņš

Naktī uz pirmdienu, 5. augustu, netālu no Cēsīm dabas fotogrāfs Agris Ieviņš iemūžinājis krāšņu ziemeļblāzmu. 

Agris svētdienas laikā sekoja līdzi ziemeļblāzmas prognozēm, kuras uzrādīja daudzsološas cerības, ka Latvijā varētu būt iespējams šajā sezonā neierasti agri novērot ziemeļblāzmu.

Foto: Ziemeļblāzma Cēsu pusē

"Naktis jau palikušas par 2 stundām garākas, kas dod mums jau lielākas cerības ieraudzīt ar aci un fotokamerā iemūžināt šo skaisto parādību," stāsta fotogrāfs.

Agris arī skaidro, ka saulei šobrīd ir aktīvākā fāze, kas varētu ļaut Latvijā šajā sezonā vairākas reizes redzēt ziemeļblāzmu, ja, protams, tam būs labvēlīgi laikapstākļi.

Naktī uz pirmdienu nebija mākoņu un mēness gaisma arī netraucēja dabas parādības iemūžināšanai. Agris jau aptuveni trīs gadus seko saules aktivitātei un izmanto aplikācijas, kas fiksē ziemeļblāzmas stiprību un virzību. 

Šī gada maijā Zemi skāra vairāk nekā 20 gadu laikā spēcīgākā ģeomagnētiskā vētra, kas ļāva vērot skaistu un izteiktu ziemeļblāzmu no Tasmānijas līdz Lielbritānijai. Ziemeļblāzma bija vērojama arī mūsu platuma grādos, un to iemūžinājuši "Apollo.lv" lasītāji no visas Latvijas.

FOTO: Ziemeļblāzma Madonas novada Jaunkalsnavā 

VIDEO: Ziemeļblāzma Salaspils novadā

Kā liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) Kosmosa laikapstākļu prognožu centra sniegtā informācija, 10. maijā ap plkst. 19 pēc Latvijas laika uz Saules sākās koronālās masas izgrūšana jeb plazmas un magnētiskā lauka izvirdumi no Saules.

FOTO: Ziemeļblāzma Baldonē

Vēlāk notiekošais tika atzīts par "ekstremālu ģeomagnētisko vētru". Tāda kategorija piešķirta pirmo reizi kopš 2003. gada oktobra, kad tā dēvētajās Halovīna vētrās radās elektroapgādes pārrāvumi Zviedrijā un elektrotīklu bojājumi Dienvidāfrikā.

FOTO: Ziemeļblāzma Cēsīs

FOTO: Ziemeļblāzma Dobelē un Dobeles pusē

Amatpersonas brīdināja satelītu operatorus, lidsabiedrības un elektrotīklu kompānijas veikt piesardzības pasākumus saistībā ar iespējamiem traucējumiem, ko var izraisīt izmaiņas Zemes magnētiskajā laikā.

FOTO: Ziemeļblāzma Jelgavā un Jelgavas pusē

Tikmēr sociālās saziņas tīklos cilvēki no Ziemeļeiropas, arī Latvijas, līdz Austrālijai un Āzijai jūsmoja par skaistajām ziemeļblāzmas fotogrāfijām.

FOTO: Ziemeļblāzma visā Latvijā

Visspēcīgākā ģeomagnētiskā vētra vēsturē ir reģistrēta 1859.gada septembrī.

Tolaik telegrāfa līniju tehniķi guva elektrošoku un aizdegās telegrāfa aprīkojums.

"Šoreiz nebija mākoņu un mēness gaisma arī netraucēja. Principā jau trīs gadu sekoju saules aktivitātei, sekoju aplikācijās ziemeļblāzmas stiprībai un virzībai," stāsta Agris.

Uz augšu