Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Kādi laikapstākļi gaidāmi otrdien?

Foto: Rock and Wasp/Shutterstock

Otrdien plkst.5 gaisa temperatūra valstī bija no +7,4 grādiem Madonas novērojumu stacijā līdz +19..+20 grādiem Rucavā, Liepājā, Pāvilostā un Ventspilī, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Kurzemē debesis kļuvušas mākoņainas, no dienvidrietumiem tuvojas lietus. Pārējā valstī ir neliels mākoņu daudzums.

Pūš lēns līdz mērens dienvidu, dienvidaustrumu vējš. Stiprākās vēja brāzmas pirmdien bija 18 metri sekundē Rucavā.

Gaisa relatīvais mitrums valsts lielākajā daļā ir 40-80%. Sausuma dēļ saglabājas viduvēja līdz slikta gaisa kvalitāte.

Rīgā dienvidaustrumu vējš pūš ar ātrumu pieci metri sekundē, brāzmās līdz 11 metriem sekundē, gaisa temperatūra +17..+18 grādi.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien LVĢMC novērojumu tīklā bija no +20,1 grāda Kolkā līdz +26,4 grādiem Liepājā, kur - tāpat kā Ventspilī un Mērsragā - tika pārspēts 9.septembra siltuma rekords.

Augstākā gaisa temperatūra Eiropā pirmdien bija +35 grādi Spānijā un Balkānos, kā arī +37 grādi Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz otrdienu -3 grādi Islandē un Alpu kalnos.

Otrdien Kurzemē gaidāms lietus, daudzviet līs ilgstoši, prognozē sinoptiķi.

Lietus nedaudz skars arī Zemgali. Valsts lielākajā daļā turpināsies sausums, saglabāsies zems gaisa mitrums un paaugstināts piesārņojums.

Pūtīs lēns līdz mēreni stiprs dienvidu, dienvidaustrumu vējš. Gaisa temperatūra pēcpusdienā Kurzemē pazemināsies līdz +13..+17 grādiem, bet valsts austrumu pusē tā pakāpsies līdz +22..+25 grādiem.

Rīgā mākoņu kļūs vairāk un vakarā iespējams lietus. Pūšot mērenam dienvidu, dienvidaustrumu vējam, gaiss dienā iesils līdz +22 grādiem.

Skandināvijā pastiprinās ciklons, ar to saistīta aukstā atmosfēras fronte no rietumiem pietuvojusies Latvijai. Atmosfēras spiediens jūras līmenī no 1001 hektopaskāla Kurzemes rietumos līdz 1013 hektopaskāliem Krievijas pierobežā.

Rojā ūdens temperatūra noslīdējusi zem desmit grādiem

Vējam ilgstoši pūšot no dienvidiem, dienvidaustrumiem, daļā Latvijas piekrastes pazeminājusies ūdens temperatūra jūrā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Viszemāk tā noslīdējusi Rojas ostā, kur otrdienas rītā ūdens atdzisis līdz 9,5 grādiem. Mērsragā un Kolkā ūdens temperatūra svārstās starp 14 un 15 grādiem, Ventspils ostā tā ir 18 grādi.

Pie Daugavgrīvas mola ūdens temperatūra pazeminājusies līdz nepilniem 18 grādiem, savukārt Skultes un Salacgrīvas ostā tā ir 19 grādi.

Lielākajā daļā upju un ezeru ūdens temperatūra ir 15..20 grādi.

Uz augšu