Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Nedēļas nogalē Latvijā varētu sākties meteoroloģiskais rudens

Foto: Shutterstock

Gaisa temperatūrai pakāpeniski pazeminoties, šīs nedēļas nogalē Latvijā, iespējams, sāksies ne tikai astronomiskais, bet arī meteoroloģiskais rudens.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē, ka meteoroloģiskais rudens iestāsies 21.septembrī - vienu dienu pirms astronomiskā rudens. Meteoroloģiskais rudens sākas, ja piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par +15 grādiem, un tā sākums ir pirmā no šīm dienām.

Atbilstoši pašreizējām prognozēm pastāv iespēja, ka nākamnedēļ gaisa temperatūra no jauna paaugstināsies un meteoroloģiskais rudens tomēr neiestāsies vai arī tas notiks tikai daļā valsts.

Vidējais datums, kurā Latvijā sākas meteoroloģiskais rudens pašreizējās normas periodā jeb 1991.-2020.gadā, ir 31.augusts. Pērn tas iestājās tikai 4.oktobrī, par 17 dienām pārspējot vēlākā rudens sākuma rekordu.

2024.gada meteoroloģiskā vasara Latvijā turpinās 126.dienu, tā šobrīd ir trešā garākā novērojumu vēsturē. 2018.gadā meteoroloģiskās vasaras garums sasniedza 127 dienas, bet 2004.gadā - 135 dienas.

Sagaidāms, ka tuvākajās naktīs un no rītiem plašākā valsts daļā veidosies migla, bet pēcpusdienas gaidāmas lielākoties saulainas. Šīs nedēļas otrajā pusē nav gaidāmi būtiski nokrišņi, vējš saglabāsies lēns.

Gaisa temperatūra pamazām kļūs zemāka un, visticamāk, vairs nepārsniegs +17..+22 grādus sestdien un +14..+20 grādus svētdien. Arī nakts un rīta stundas kļūs dzestrākas, šīs nedēļas beigās un nākamās nedēļas sākumā iespējama pirmā rudens salna, dažviet Vidzemē un Latgalē gaisa temperatūra divu metru augstumā var noslīdēt līdz -2 grādiem.

Uz augšu