Laika prognozes Līgo: karstuma vilnis kulminēs ar nepieredzētu svelmi (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Latviju skāris īpaši spēcīgs karstuma vilnis, un, saskaņā ar sinoptiķu prognozēm, 23. jūnijā tas kulminēs, sasniedzot +35 grādus.

Svelme,

kāda jūnijā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē vēl nav pieredzēta,

prognozēta Latgalē, Sēlijā un daļā Vidzemes. Jūnija karstuma rekords Latvijā ir +34,6 grādi 1973.gada 28.jūnijā Mērsragā.

Kurzemē un vietām valsts centrālajā daļā gaisa temperatūra Līgo dienā nav gaidāma augstāka par +30 grādiem. Minimālā gaisa temperatūra Jāņu naktī varētu būt no +13..+18 grādiem Kurzemē līdz +19..+22 grādiem Latgalē un Vidzemes austrumos.

Pērkona lietusgāzes svētku sākumā visvairāk iespējamas Kurzemē, vēlāk - visā valstī. Prognozes vēl tiks precizētas.

Jau ziņots, ka lielā tveicē pērkona negaiss nereti ir postošs - ar vētru, virpuļviesuļiem, milzu krusu un plūdus izraisošām lietusgāzēm. Sākotnējie dati liecina, ka plašas vētras risks tuvākajās diennaktīs Latvijā būs mazs, bet lokāli iespējamas gan postošas vēja brāzmas, gan liela krusa, gan ļoti intensīvs lietus. Svētkos pārsvarā gaidāms lēns vējš. Vietām, kur lietus mākoņi paies garām, pastiprināsies sausums un ugunsbīstamība.

Sagaidāms, ka piecas dienas pēc kārtas - līdz 24.jūnijam - kritīs attiecīgā datuma nacionālais karstuma rekords.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem jaunais 20.jūnija rekords ir +33 grādi Mērsragā. 21.jūnija rekords pagaidām vēl ir +32,4 grādi 1917.gadā. Augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā līdz šim reģistrēta 22.jūnijā, ir +31,2 grādi 1936.gadā, savukārt Līgo dienas rekords ir +31,8 grādi 1964.gadā, bet Jāņu dienā līdz šim nav reģistrēta par +30,6 grādiem augstāka gaisa temperatūra - tik silts laiks 24.jūnijā bija 1935.gadā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu