Dzeltenais brīdinājums – Latvijas centrālajā un austrumu daļā paaugstinās ūdens līmenis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēc intensīvajām lietavām sākusies ūdens līmeņa paaugstināšanās Latvijas centrālās un austrumu daļas upju baseinos, kā rezultātā izsludināts dzeltenais brīdinājums, portālu TVNET informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvji.

Applūst palienes un zemākās vietas. Ūdens līmeņa paaugstināšanās turpināsies vēl 1-2 diennaktis, gaidāmais ūdens līmeņa kāpums par 0,5-1 metri.

Dzeltenais brīdinājums ir spēkā no 15. jūnija pulksten 9 rītā līdz 17. jūnija pulksten 12.

Kā teikts Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) mājaslapā, dzeltenais brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, tiesa, ja plānojat aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, jābūt uzmanīgiem. LVĢMC aicina būt informētiem par gaidāmajām izmaiņām un lieki nepakļaut sevi riskam.

Jau ziņots, ka Latvijas centrālajā un austrumu daļā daudzviet strauji kāpj ūdens līmenis upēs, tas vietām cēlies par diviem metriem, dažviet applūst palienes un citas zemākās vietas.  Sākotnēji pārplūduši grāvji un mazās upītes, patlaban plūdu ūdeņi satek lielākās upēs.

Lielajā Juglā pie Zaķumuižas un Pededzē pie Litenes ūdens līmenis pēdējā diennaktī cēlies par aptuveni diviem metriem, vairākās citās upēs kāpums pārsniedzis metru. Tuvākajās diennaktīs gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums Aiviekstē un Gaujā. Augstā ūdens līmeņa dēļ iespējams laivot pa Amatu, bet sagaidāms, ka nedēļas nogalē ūdens līmenis šajā upē vairs nebūs pietiekami augsts sekmīgai laivošanai.

Tāpat vēstīts, ka pēdējā diennaktī Latviju skārušas stiprākās lietavas kopš 2017.gada 24.augusta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu