Bargais sals Eiropā turpināsies līdz pat nākamajai nedēļai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Bargais sals, kas Eiropā laupījis jau teju 400 cilvēku dzīvības, nākamnedēļ varētu sākt mazināties, bet gaisa temperatūra zema saglabāsies līdz pat februāra beigām, otrdien paziņojusi ANO Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO).

PMO speciālists Omārs Badūrs intervijā žurnālistiem norādīja, ka Sibīrijas augsta atmosfēras spiediena sistēma un vētras, kas no Atlantijas okeāna pāri Eiropai virzās uz austrumiem, neļauj Eiropu sasniegt siltākām gaisa masām.

«Daļa no skaidrojuma meklējama tā dēvētajā arktiskajā oscilācijā, kas ir starpība [atmosfēras] spiedienā starp polārajiem rajoniem un vidējā [ģeogrāfiskā] platuma rajoniem, kur dzīvo vairums Eiropas iedzīvotāju,» skaidroja Badūrs.

Pašreiz vērojama negatīva arktiskā oscilācija, kas atnes aukstus laikapstākļus Eiropā un nosacīti siltākus polārajos apgabalos.

Eiropā valdošais aukstuma vilnis varētu sākt atkāpties, sākot ar nākamo nedēļu, prognozēja Badūrs, piebilstot, ka zema gaisa temperatūra var saglabāties līdz pat mēneša beigām.

Dažviet Centrāleiropā termometra stabiņš ir noslīdējis pat līdz 40 grādiem pēc Celsija, bet Badūrs norādīja, ka tas nav nekas neparasts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu