Tomātu stādīšanai neder sentēvu metode

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Stikla siltumnīcā sākuši dzeltēt tomātu stādi, lai gan tiem pietiek gaismas, mitruma un siltuma. Pavasarī, stādot tomātu dēstus, izraktajā bedrē ievietoju kūtsmēslus, būdama pārliecināta, ka rīkojos pareizi, jo tā vienmēr ir rīkojušies arī mani vecāki un vecvecāki, nespēdami novākt tomātu ražu. Par radušos problēmu pastāstīju dārzniekam Ivaram Romam, kurš atzina, ka neesmu rīkojusies pareizi.

“Sentēvu stādīšanas metodes šodien vairs nav piemērotas. Tomātiem vispiemērotākie ir nevis svaigi, bet jau sadalījušies kūtsmēsli. Nekādā gadījumā nevar būt tā, ka tajos vēl ir saglabājušies nesatrūdējuši pakaišu salmi. Kūtsmēsli ir jāliek nevis apakšā tomātu stādam, bet jāiestrādā visā augsnē,” norāda I.Roms. Viņš domā, ka tomātu lapu dzeltēšanu ir izraisījusi mangāna toksikoze, jo svaigi kūtsmēsli satur lielu mangāna daudzumu. Lai atveseļotu dzeltējošos augus, viņš iesaka tos miglot ar dzelzs helātu.

“Neredzot augu, ir grūti pateikt, kas tam par vainu,” piebilst dārznieks. Savukārt zemnieku saimniecības “Pļavnieki” saimnieks Guntars Sebris, kas tomātus audzē lielā platībā, domā, ka stādiem trūkst kālija, dzelzs un fosfora. Viņš iesaka caur lapām dot papildu mēslojumu “Kalmaks”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu